Linkuri accesibilitate

Studiu: două doze de AstraZeneca, eficiență între 85% și 90%


Coadă pentru vaccinarea cu AstraZeneca în Marea Britanie, țară care se poate lăuda cu una dintre cele mai de succes campanii de imunizare.
Coadă pentru vaccinarea cu AstraZeneca în Marea Britanie, țară care se poate lăuda cu una dintre cele mai de succes campanii de imunizare.

Un studiu efectuat de Public Health England (PHE) arată că eficiența a două doze de vaccin AstraZeneca variază între 85% și 90%. Instituția a avertizat însă că datele sunt încă preliminarii, procesul de cercetare fiind în derulare.

Marea Britanie este prima țară din lume care a lansat vaccinul AstraZeneca și a continuat folosirea lui în ciuda scandalului iscat în jurul acestui ser, provocat de unele cazuri de tromboze ce au fost puse pe seama vaccinului.

Într-un raport săptămânal de supraveghere, Public Health England (PHE) a declarat că eficacitatea estimată a vaccinului AstraZeneca, inventat la Universitatea din Oxford, a fost de 89%.

PHE a declarat că descoperirile preliminare sunt primele de acest gen colectate de la populația largă cu privire la eficacitatea a două doze de AstraZeneca. Instituția a avertizat însă că are „încredere scăzută” în descoperiri, iar rezultatele vor fi neconcludente până când nu vor fi adunate mai multe dovezi.

O femeie din Marea Britanie primește vaccinul AstraZeneca.
O femeie din Marea Britanie primește vaccinul AstraZeneca.

Dacă eficacitatea vaccinului AstraZeneca va rămâne aceeași și după completarea datelor, acesta ar avea o protecție similară cu cea oferită de vaccinul Pfizer.

„Aceste noi date evidențiază impactul incredibil pe care îl pot avea ambele doze de vaccin, cu o a doua doză de vaccin Oxford / AstraZeneca care oferă protecție de până la 90%”, a spus Nadhim Zahawi, responsabil cu campania de vaccinare în Marea Britanie.

Reprezentanții AstraZeneca au profitat de ocazie pentru a-și reitera încrederea pe care o au în vaccin. „Cele mai recente date de la PHE se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi care demonstrează eficacitatea vaccinului nostru împotriva COVID-19”, a spus un purtător de cuvânt al companiei, potrivit Reuters.

„Este liniștitor să vezi datele de la vaccinurile Pfizer și Oxford AstraZeneca. Sunt în esență comparabile în ceea ce privește eficacitatea împotriva bolilor simptomatice, care este foarte mare după două doze”, a spus Michael Head, cercetător în sănătate publică la Universitatea din Southampton.

Lipsă de interes în România

La începutul acestul luni, comisarul european pentru Piață Internă, Thierry Breton, a declarat că Bruxelles-ul nu a reînnoit comanda pentru vaccinurile AstraZeneca. Actualul contract al Uniunii Europene expiră în luna iunie. Între uniune și companie sunt de altfel în curs două procese, legate de modul de furnizare al vaccinurilor.

Breton a precizat pe 9 mai că vaccinul este foarte bun, dar că o nouă comandă nu a fost dată încă. „Vom vedea ce se întâmplă”, a adăugat Bretton.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat în schimb, pe 8 mai, că s-a aprobat un nou contract pentru vaccinurile Pfizer care vizează 1.8 miliarde de doze. Contractul prevede 900 de milioane de doze în prima fază, plus opțiunea de a fi achiziționate alte 900 de milioane în perioada 2021 – 2023.

În timp ce vaccinul Pfizer a fost bine recepționat de populația din UE, în cazul vaccinului AstraZeneca au apărut mai multe semne de întrebare, ceea ce a dus la multe refuzuri de vaccinare din partea celor programați la imunizare cu acest ser.

Retincența față de AstraZeneca a fost vizibilă și în România, cetățenii preferând Pfizer sau Moderna. Vaccinul AstraZeneca a fost primul pentru care nu a fost necesară programarea prin intermediul platformei, decizia luată de autorități venind după ce românii nu s-au programat pentru a fi imunizați cu serul dezvoltatul de Universitatea Oxford.

O parte din vaccinurile AstraZeneca ajunse în România au fost trimise în Republica Moldova, care nu putea asigura vaccinurile necesare pentru populație.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG