Linkuri accesibilitate

Studiu GfK: Românii, tot mai neîncrezători în economie


4 din 10 români spun că își vor micșora bugetul pentru achiziții precum mobilă sau mașină de spălat, arată studiul GfK

Anul trecut, consumatorii din România nu au mai fost la fel de încrezători ca în 2017 în perspectivele economice, arată un studiu al companiei de cercetare GfK.

Românii au devenit reticenţi pe fondul tensiunilor de pe piaţa monetară (creşterea ROBOR) şi a situației economice incerte, prin urmare, indicatorul Climatului de Consum măsurat de GfK este încă negativ, situat în zona de pesimism (-20.7).

Rezultatele studiului mai arată că indicatorul privind încrederea consumatorilor români este determinat de previziuni pesimiste la majoritatea capitolelor. Doar 11% cred într-o evoluție pozitivă a economiei și în același procent se așteaptă ca rata şomajului să scadă în următorul an.

Cu toate acestea, românii arată ceva mai mult optimism atunci când vine vorba despre așteptările privind situaţia propriilor finanțe. Aproape un sfert dintre ei au încredere că aceasta va arăta mai bine, față de 19% anul anterior.

Chiar dacă piața FMCG și cea electro-IT au marcat creșteri de 6% anul tercut, consumatorii sunt reticenți când vine vorba despre achiziția bunurilor de folosință îndelungată pe viitor.

Pentru anul 2019, 4 din 10 români (42%) declară că își vor micșora bugetul pentru achiziții precum mobilă sau mașină de spălat, aproape la fel de mulți fiind cei care spun că își vor menține constant bugetul pentru astfel de achiziții (41%). Studiul GfK mai preciezează că doar 10% dintre români și-au exprimat intenția de a investi mai mult decât până acum.

Pe de altă parte, și la nivelul Uniunii Europene, consumatorii sunt preocupaţi de scăderea nivelului de trai - protestele "Vestelor Galbene" din Franţa sau manifestările împotriva rasismului din Italia, creşterea preţului petrolului şi Brexit – evenimente care au dus la coborârea indicelui de încredere până la -6.

Rezultatele provin din studiul GfK Omnibus, realizat prin metodologia TAWI (interviuri realizate pe tabletă), pe 1.020 respondenţi, reprezentantiv la nivel național.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG