Linkuri accesibilitate

SUA și Mexicul au ajuns la un acord pentru evitarea taxelor vamale promise de Donald Trump


Donald Trump
Donald Trump

Președintele american Donald Trump a anunțat că suspendă „pe termen nedefinit” intenția de a impune tarife vamale Mexicului, după ce acesta ar fi agreat să ia „măsuri puternice” pentru limitarea imigrației din America Centrală către SUA.

Cu toate acestea, acordul negociat între cele două părți nu conține unele dintre cele mai importante doleanțe ale SUA, relatează Associated Press.

O declarație comună publicată de Departamentul de Stat american arată că SUA vor implementa un program de întoarcere a azilanților în Mexic, care trec granița de sud, pe perioada procesării dosarelor de azil, iar Mexicul se obligă să ofere acestor oameni „locuri de muncă, asigurări medicale și educație”.

De asemenea, Mexicul și-a luat angajamentul să intesifice eforturile de stăvilire a imigrației ilegale din sud, inclusiv prin acțiuni ale Gărzii Naționale, care ar urma să fie dislocată cu precădere la frontiera cu Guatemala.

Intenția președintelui Trump de a impune o taxă de 5% pe toate bunurile ce provin din Mexic - taxă care ar fi crescut cu 5% lunar până la 25% - ar fi avut un impact serios asupra ambelor țări. Americanii au cumpărat anul trecut mărfuri în valoare de 375 miliarde de dolari din Mexic, în majoritate autoturisme și piese auto.

Trump era confruntat cu o largă opoziție la aceste planuri, inclusiv de la partidul său republican, care a amenințat că se va opune de teama creșterii prețurilor pentru consumatorii americani.

XS
SM
MD
LG