Linkuri accesibilitate

Proiect controversat de foraj în Alaska, cu impact asupra mediului, adoptat de administrația Biden


 Zona în care este planificat proiectul conține până la 600 de milioane de barili de petrol, dar ar putea dura câțiva ani până când petrolul ar ajunge pe piață, pentru că proiectul nu a fost construit încă,
Zona în care este planificat proiectul conține până la 600 de milioane de barili de petrol, dar ar putea dura câțiva ani până când petrolul ar ajunge pe piață, pentru că proiectul nu a fost construit încă,

Administrația Biden a aprobat un proiect masiv de forare a petrolului în Willow/Alaska, care a stârnit furia ecologiștilor. Proiectul Willow este o întreprindere de foraj petrolier de zeci de ani în Rezervația Națională de Petrol, deținută de guvernul federal.

Zona în care este planificat proiectul conține până la 600 de milioane de barili de petrol, dar ar putea dura câțiva ani până când petrolul ar ajunge pe piață, pentru că proiectul nu a fost construit încă, transmite CNN.

Potrivit estimărilor făcute de administrația Biden, proiectul ar genera suficient petrol pentru a elibera 9,2 milioane de tone metrice de poluare cu carbon care ar încălzi planeta – echivalent cu trimiterea pe șosele a 2 milioane de mașini cu benzină.

Aprobarea reprezintă o victorie pentru delegația bipartinică a Congresului din Alaska și o coaliție de triburi și grupuri de nativi din Alaska , care au salutat afacerea de foraj pentru noua sursă de venituri pe care aceasta o constituie și pentru crearea a noi locuri de muncă.

„Am reușit în sfârșit, Willow este în sfârșit reaprobat și putem simți la propriu că viitorul Alaskăi strălucește datorită acestui lucru”, a declarat senatorul republican de Alaska Lisa Murkowski.

Ea a spus că Alaska este „acum pe punctul de a crea mii de noi locuri de muncă, generând miliarde de dolari în noi venituri” și „îmbunătățirea calității vieții pe versantul nordic și în statul nostru”.

Proiectul reprezintă, totodată, o lovitură dată grupurilor de protecție a mediului și nativilor din Alaska care s-au opus lui proiectului Willow și care susțin că proiectul va afecta obiectivele ambițioase ale președintelui în materie de climă și că reprezintă un risc pentru sănătate și mediu.

Proiectul a mobilizat activismul online, mai mult de un milion de scrisori fiind trimise Casei Albe în semn de protest. De asemenea, a fost lansată și o petiție Change.org care a strâns milioane de semnături.

Avocații pentru mediu sunt așteptați să conteste proiectul în instanță.

Earthjustice, un grup de drept al mediului, a pregătit deja un caz împotriva proiectului.

Președintele Earthjustice, Abigail Dillen, a contestat luni decizia administrației.

„Suntem mult prea avansați în criza climatică pentru a aproba proiecte masive de petrol și gaze care subminează direct noua economie curată pe care Administrația Biden s-a angajat să o promoveze”, a spus Dillen.

„Știm că președintele Biden înțelege amenințarea existențială a climei, dar aprobă un proiect care îl îndepărtează de propriile obiective climatice.”

Cu toate acestea, parlamentarii federali din Alaska au aplaudat decizia, numind-o o victorie pentru stat.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG