Linkuri accesibilitate

SUA anunță restricții de viză pentru angajații Huawei și ai altor companii chineze


Secretarul de stat american Mike Pompeo
Secretarul de stat american Mike Pompeo

Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunțat miercuri restricții de viză pentru angajații companiilor de tehnologie chineze, inclusiv Huawei, într-o ultimă mișcare făcută de administrația Trump împotriva Beijingului.

SUA „vor impune restricții de viză pentru anumiți angajați ai companiilor din domeniul tehnologiei chineze precum Huawei, care oferă sprijin material regimurilor care se angajează la încălcarea drepturilor omului și la abuzuri făcute la nivel global", a declarat Pompeo într-o conferință de presă a Departamentului de Stat al SUA, citat de CNN.

Oficialul SUA nu a elaborat care sunt angajații vizați sau câți oameni ar fi afectați.

Anunțul lui Pompeo vine la o zi după ce președintele Donald Trump a anunțat că va semna un proiect de lege și o hotărâre prin care pedepsește China pentru încercarea de strivire a libertăților democratice în Hong Kong și pentru eliberarea în lume a pandemiei de coronavirus.

Într-o declarație făcută miercuri, Pompeo a spus că anumiți angajați nu vor fi eligibili pentru intrarea în SUA.

„Companiile afectate de acțiunea de astăzi includ Huawei, braț al Partidului Comunist Chinez, care-i cenzurează pe dizidenții politici și permite lagărele de internare în masă din Xinjiang”, a spus Pompeo.

„Anumiți angajați Huawei oferă sprijin material regimului PCC care comite încălcări ale drepturilor omului", a adăugat el.

„Companiile de telecomunicații din întreaga lume ar trebui să se considere în preaviz: Dacă fac afaceri cu Huawei, fac afaceri cu abuzatori de drepturi ale omului", a spus Pompeo.

Trump a semnat marți seară un pachet de legi care impune sancțiuni întreprinderilor și persoanelor fizice care ajută China să restricționeze autonomia Hong Kong-ului. De asemenea, el a pus capăt tratamentului preferențial pentru Hong Kong.

„Hong Kong va fi tratat acum la fel ca China continentală", a spus Trump. „Fără privilegii speciale, fără tratament economic special și fără export de tehnologii sensibile”.

XS
SM
MD
LG