Linkuri accesibilitate

SUA anunță retragerea din tratatul „Cer deschis” după ce Rusia l-a încălcat. Reacția Kremlinului


Președintele Donald Trump
Președintele Donald Trump

Statele Unite au anunțat că intenționează să se retragă din tratatul „Cer Deschis” din cauza încălcărilor acordului de către Rusia. Mass-media americană a scris că administrația președintelui Donald Trump i-a notificat pe 21 mai pe ceilalți 34 de semnatari ai tratatului, dându-și un preaviz de șase luni înainte de a pleca, așa cum impun cerințele tratatului.

Tratatul, care are 18 ani și include Rusia, urmărește creșterea stabilității internaționale, permițând statelor semnatare să facă zboruri de supraveghere unul pe teritoriul celuilalt pentru a observa existența sau nu a unor instalații militare și alte obiective.

Casa Albă a acuzat Rusia că a încălcat tratatul, afirmând că Moscova a blocat Statele Unite să efectueze zboruri peste orașul Kaliningrad din Marea Baltică și în apropiere de Georgia, zboruri permise prin acord.

Retragerea este ultima mișcare pe care Trump o face pentru a scoate SUA dintr-un tratat major global.
Anul trecut, Washingtonul s-a retras din Tratatul cu Rusia privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF) cu Rusia.

Ieșirea este posibil să încordeze relațiile cu Moscova și să deranjeze aliații europeni și pe unii membri ai Congresului.

Conceptul de a permite Rusiei și Statelor Unite să efectueze zboruri de recunoaștere aeriană pe teritoriul celuilalt a fost prezentat pentru prima oară de președintele Dwight Eisenhower în iulie 1955. Dar Uniunea Sovietică a respins ideea.

Nu a existat nicio mișcare către un tratat până în 1989, când președintele George Bush a inspirat crearea sa. Acordul a fost semnat în cele din urmă de Belarus, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Danemarca (inclusiv Groenlanda), Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Suedia, Turcia, Ucraina şi Ungaria, începând din 1992, şi a intrat în vigoare în 2002.

Retragerea Statelor Unite din Tratatul "Cer Deschis" ("Open Skies") va afecta stabilitatea strategică şi interesele aliaţilor europeni ai Washingtonului, consideră Ministerul rus de Externe.

"Această manevră nu doar că va înrăutăţi situaţia stabilităţii strategice şi securitatea militară în Europa, ci aparent va afecta şi interesele aliaţilor SUA care fac parte din acest tratat", afirmă Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de agenţia de presă Tass, preluată de Mediafax.

Administraţia Vladimir Putin a respins ideea conform căreia retragerea SUA din tratat ar fi o reacţie la încălcări ale acordului de către Rusia.

„Ideea este total nefondată, am vorbit des despre acest lucru. Nu este prima dată când Statele Unite încearcă să prezinte lucrurile ca şi cum Rusia ar încălca ceva, acest lucru fiind un pretext pentru retragerea din acorduri privind controlul armamentului. Noi suntem pregătiţi pentru cooperare egală cu SUA. Toate problemele erau rezolvate în mod adecvat în cadrul Tratatului, lucru evidenţiat şi de aliaţi ai SUA din cadrul NATO", a afirmat Vladimir Iermakov, directorul Departamentului de Neproliferare şi Controlul Armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe.

XS
SM
MD
LG