Linkuri accesibilitate

SUA au plecat din Afganistan. Talibanii: „Națiunea noastră a obținut independența deplină”


O aeronavă Air Force a SUA pleacă din Afganistan pe 30 august.
O aeronavă Air Force a SUA pleacă din Afganistan pe 30 august.

Statele Unite au finalizat retragerea forțelor din Afganistan, punând capăt celui mai lung război al Americii după 20 de ani și unei evacuări haotice. Mii de afgani care doreau să scape de conducerea talibanilor au rămas în țară.

Generalul Frank McKenzie, șeful Comandamentului central al SUA, a declarat că toate forțele americane au părăsit aeroportul din Kabul în conformitate cu termenul limită stabilit pentru 31 august de președintele Joe Biden.

„Sunt aici pentru a anunța finalizarea retragerii noastre din Afganistan și sfârșitul misiunii militare de evacuare a cetățenilor americani”, a declarat McKenzie într-un briefing de presă.

În Kabul, în primele ore ale zilei de 31 august, s-au tras focuri de artificii prin care talibanii au sărbătorit momentul.

„Soldații americani au părăsit aeroportul din Kabul, iar națiunea noastră și-a obținut independența deplină”, a spus purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

Statele Unite și aliații săi au evacuat peste 122.000 de oameni din Kabul începând cu 14 august, cu o zi înainte ca talibanii să recâștige controlul asupra țării și la două decenii după ce au fost îndepărtați de la putere de invazia condusă de SUA în 2001. McKenzie a spus că Statele Unite au fost capabile să evacueze „marea majoritate” a cetățenilor americani care doreau să plece, estimată la aproximativ 6.000.

Biden, într-un comunicat, a declarat că se va adresa națiunii pe 31 august, în timp ce a elogiat armata SUA pentru că a efectuat „cel mai important transport aerian din istoria SUA”.

„Acum, prezența noastră militară de 20 de ani în Afganistan s-a încheiat”, a spus el.


Președintele SUA a declarat că va oferi detalii despre decizia sa de a respecta termenul limită de retragere din 31 august, care a fost „recomandarea unanimă” a comandanților militari.

Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU

Când guvernul susținut de vest și armata afgană s-au prăbușit sub o ofensivă talibană ușoară, Statele Unite și aliații săi s-au grăbit să-și salveze cetățenii, precum și afganii aflați a căror viață este pusă în pericol.

Talibanii au colaborat cu forțele SUA trimise la aeroportul din Kabul pentru evacuare, fapt de neconceput în perioadele anterioare ale lungului și durerosului conflict. McKenzie a descris talibanii ca fiind „foarte pragmatici” în timpul evacuărilor.

Un militar din SUA ține în brațe un copil pe măsură ce familia trece prin Centrul de Control al Evacuării (ECC). 28 august 2021
Un militar din SUA ține în brațe un copil pe măsură ce familia trece prin Centrul de Control al Evacuării (ECC). 28 august 2021

Mii de afgani care doreau să scape de conducerea talibanilor au fost lăsați în urmă, pe măsură ce apropierea de termenul limită a făcut ca situația din țară să devină din ce în ce mai periculoasă. Un atac sinucigaș cu bombă revendicat de statul islamic - un dușman al talibanilor - a ucis cu câteva zile înainte de evacuarea finală zeci de afgani și 13 soldați americani în afara aeroportului.

Talibanii au declarat că vor permite călătoriile normale după preluarea controlului asupra aeroportului din Kabul, iar Statele Unite și peste 100 de țări au declarat pe 29 august că noii conducători din Kabul au oferit asigurări că vor permite în continuare străinilor și afganilor cu acte de călătorie străine să părăsească țara „într-un mod sigur și ordonat”.

Pe 30 august, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care cere talibanilor să își onoreze angajamentul de a lăsa oamenii să părăsească în mod liber Afganistanul. Rezoluția - care a fost adoptată cu 13 voturi pentru, China și Rusia abținându-se - spune că consiliul se așteaptă ca talibanii să permită o „plecare sigură și ordonată din Afganistan a afganilor și a tuturor cetățenilor străini”.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG