Linkuri accesibilitate

Exerciții militare ale Rusiei în Tadjikistan, la granița cu Afganistanul


Militarii ruși se aliniază înainte de începerea exercițiilor militare comune cu Tadjikistan și Uzbekistan la poligonul de tragere Harb-Maidon, la aproximativ 20 de kilometri nord de granița cu Afganistan - 10 august 2021.
Militarii ruși se aliniază înainte de începerea exercițiilor militare comune cu Tadjikistan și Uzbekistan la poligonul de tragere Harb-Maidon, la aproximativ 20 de kilometri nord de granița cu Afganistan - 10 august 2021.

Circa 500 de soldați ruși participă la exerciții militare în Tadjikistan, pe fondul temerilor aliaților Rusiei din Asia Centrală după victoria talibanilor în Afganistan.

Manevrele militare au loc după ce talibanii au preluat controlul asupra unei mari părți din Afganistan, inclusiv asupra zonelor din nordul țării, unde se învecinează cu Tadjikistanul.

Afganistanul se învecinează cu Tadjikistanul la nord
Afganistanul se învecinează cu Tadjikistanul la nord

„Manevrele tactice cu exerciții de folosire a armelor au început cu participarea trupelor motorizate de la baza militară 201 a Federației Ruse situată în Tadjikistan", a anunțat serviciul de presă al Districtului Militar Central într-un comunicat, adăugând că exercițiile au loc în poligonul de instruire din zona munților Sambuli iar militarii implicați în exercițiu provin de la baza militară rusă din Tadjikistan.

Declarația vine la trei zile după ce purtătorul de cuvânt al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), condus de Rusia, a declarat că alianța intenționează să organizeze exerciții militare în Kârgâzstan și Tadjikistan din cauza situației actuale din Afganistan.

Membrii CSTO includ Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și Tadjikistan.

Statele Asiatice Centrale care se învecinează cu Afganistanul sunt îngrijorate de amenințările la adresa securității care provin din țara devastată de război și de posibilitatea ca zeci de mii de refugiați să încerce să treacă granițele.

CSTO a anunțat că alte mii de soldați vor fi implicați într-o serie de exerciții militare în Kârgâzstan, exercițiile Rubezh (Frontieră), care vor fi desfășurate în perioada 7-9 septembrie.

În octombrie vor fi organizate încă trei seturi de manevre militare în apropierea frontierei tajo-afgane, iar un al patrulea este programat pentru noiembrie.

Pe 10 august, Rusia a finalizat exercițiile militare comune cu trupele tadjice și uzbece lângă granița cu Afganistan (foto), care au urmat altor manevre mai mici ruso-uzbece de-a lungul frontierei uzbeco-afgane.

Talibanii au încercat să liniștească țările vecine și Rusia, susținând că nu reprezintă o amenințare de când a obținut controlul asupra mai multor teritorii din Afganistan, inclusiv asupra capitalei Kabul.

Rusia, care are baze militare în Tadjikistan și Kârgâzstan, a promis să-și apere aliații din Asia Centrală împotriva oricărei amenințări la adresa securității din Afganistan.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG