Linkuri accesibilitate

SUA avertizează că Rusia ar căuta să dezvolte capacități nucleare în spațiu


Mike Turner, președintele republican al Comisiei de informații a Camerei Reprezentanților, a avertizat asupra unei „amenințări grave la adresa securității naționale.
Mike Turner, președintele republican al Comisiei de informații a Camerei Reprezentanților, a avertizat asupra unei „amenințări grave la adresa securității naționale.

Guvernul Statelor Unite a informat Congresul și pe aliații săi despre posibile capacități nucleare rusești care ar putea fi folosite în spațiu, transmite Reuters, citând surse avizate. Aceste arme ar putea permite Rusiei să distrugă sateliţi de informaţii sau de comunicaţii.

Noile capabilități dezvoltate de Rusia, legate de încercările de a dezvolta o armă spațială, nu ar reprezenta o amenințare urgentă, a precizat una dintre surse pentru Reuters.

Informațiile privind notificările trimise de Executivul SUA apar după ce Mike Turner, președintele republican al Comisiei de informații a Camerei Reprezentanților, a avertizat miercuri asupra unei „amenințări grave la adresa securității naționale”.

„Solicit președintelui Biden să declasifice toate informațiile referitoare la această amenințare, astfel încât Congresul, administrația și aliații noștri să poată discuta deschis acțiunile necesare pentru a răspunde acestei amenințări”, a spus Turner, fără a oferi informații suplimentare.

Citând un actual și un fost oficial american, New York Times a relatat anterior că noile informații sunt legate de încercările Rusiei de a dezvolta o armă nucleară anti-satelit. The Washington Post a scris despre testele Rusiei privind posibilitatea de a distruge sau dezactiva sateliţi.

Declarația lui Mike Turner a fost lansată în mijlocul dezbaterilor din Congres privind securitatea SUA în context global și cele legate de ajutorul militar destinat Ucrainei.

Președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat că opinia publică nu trebuie alarmată și că SUA are situația sub control.
Președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat că opinia publică nu trebuie alarmată și că SUA are situația sub control.

Președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, un aliat al lui Trump, a declarat că nu este nevoie de alarmă publică legat de aceste informații.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, a refuzat să ofere detalii. El a spus că a convocat o întâlnire pentru joi (15 februarie) cu lideri din Congres și cu reprezentanți din domeniul informațiilor și administrației și că a fost surprins de decizia lui Turner de a emite declarația.

Rusia a respins afirmația că ar pregăti capacități nucleare în spațiu.

„Este evident că Casa Albă încearcă să încurajeze Congresul să voteze proiectul de lege pentru alocarea banilor (pentru Ucraina n. red), acest lucru este evident”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Mai mult, ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov, responsabilul de la Moscova pentru controlul armelor, a acuzat Statele Unite de „fabricare rău intenționată”.

Rusia și Statele Unite sunt cele mai mari puteri nucleare globale și au deplâns în mai multe rânduri dezintegrarea constantă a tratatelor de control al armelor. Acestea fuseseră semnate cu scopul de a limita cursa înarmărilor din timpul Războiului Rece și de a reduce riscul unui război nuclear.

În octombrie 2023, Rusia s-a retras din tratatul de interzicere a testelor nucleare. În mai 2023, Rusia și Belarus au semnat un acord privind transferul de arme nucleare tactice în țara vecină.

În februarie 2023, Rusia a anunțat că își suspendă participarea în tratatul „New START” cu SUA, care limitează arsenalele nucleare ale celor două țări.

De cealaltă parte, presa britanică a scris la începutul acestui an despre intenția SUA de a aduce arme nucleare în Marea Britanie, pe măsură ce amenințarea din partea Rusiei crește. Moscova a replicat că o asemenea măsura ar reprezenta o escaladare a tensiunilor.

Preocupările legate de folosirea spațiului în scopuri strategice sau militare au revenit, mai ales după izbucnirea războiului din Ucraina, moment care a pus din nou pe poziții adverse Rusia și Occidentul.

Mai multe țări occidentale, SUA, Franța, Spania, Marea Britanie în Italia și-au creat structuri ale armatei dedicate spațiului. Încă din 2019, în politica spațială a Alianței, NATO a indicat spațiul cosmic drept cel mai nou domeniu operațional alături de spațiile aerian, terestru, maritim și cibernetic.

Ambasadorul Sorin Ducaru, directorul Centrului Satelitar al Uniunii Europene, a vorbit la Europa Liberă despre competiția care există deja în folosirea spațiului în domeniile militar și al spionajului.

Vezi mai jos întregul interviu:

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG