Linkuri accesibilitate

Joe Biden: Statele Unite sunt dispuse să răspundă „militar” în cazul unui atac al Chinei asupra Taiwanului


Președintele SUA, Joe Biden, vorbește în timpul unei conferințe de presă cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida, la Palatul Akasaka din Tokyo, 23 mai 2022.
Președintele SUA, Joe Biden, vorbește în timpul unei conferințe de presă cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida, la Palatul Akasaka din Tokyo, 23 mai 2022.

Joe Biden a declarat, luni, că Statele Unite vor răspunde militar dacă China va interveni cu forța în Taiwan. „Acesta este angajamentul pe care ni l-am luat”, a spus președintele american, în vizita sa în Asia. Beijingul nu a reacționat încă la această declarație.

„Iată care este situația. Suntem de acord cu politica 'O singură Chină'. Am semnat-o, la fel ca toate acordurile aferente, dar ideea că (Taiwanul) poate fi luat cu forța, pur și simplu luată cu forța, nu este în regulă”, a spus Joe Biden, la o conferință de presă comună cu premierul japonez, Fumio Kishida, la Tokyo.

SUA furnizează Taiwanului arme defensive, dar politica oficială a rămas în mod intenționat ambiguă cu privire la posibilitatea de a interveni militar în cazul unui atac al Beijingului.

Într-o declarație făcută după cea a președintelui Biden, un oficial de la Casa Albă a declarat că poziția oficială a Washington-ului rămâne neschimbată.

„Așa cum a spus președintele, politica noastră nu s-a schimbat. El a reiterat politica noastră 'O singură China' și angajamentul nostru față de pace și stabilitate în strâmtoarea Taiwan. De asemenea, el a reiterat angajamentul nostru, în temeiul Legii privind relațiile cu Taiwanul, de a oferi Taiwanului mijloacele militare pentru a se apăra”, a declarat oficialul sub protecția anonimatului, potrivit CNN.

De asemenea, Joe Biden a comparat o potențială invazie a Taiwanului de către China cu invazia Rusiei în Ucraina, iar Moscova „trebuie să plătească un preț pe termen lung pentru acțiunile sale”.

„Ce semnal trimite Chinei cu privire la costul de a încerca să cucerească Taiwanul prin forță?”, a completat președintele SUA.

El a mai spus că s-a „deranjat” să facă această declarație deoarece regimul de la Beijing „cochetează deja cu pericolul în acest moment prin faptul că zboară atât de aproape și prin toate manevrele pe care le întreprinde”.

„Dar Statele Unite sunt angajate, ne-am luat un angajament, susținem politica 'O singură China', susținem tot ceea ce am făcut în trecut, dar asta nu înseamnă că China are capacitatea, are, scuzați-mă, jurisdicția de a intra și de a folosi forța pentru a prelua Taiwanul”, a adăugat el.

Reacția Beijingului

China și-a exprimat „nemulțumirea puternică și opoziția fermă” față de comentariile lui Joe Biden, afirmând că nu va permite niciunei forțe externe să intervină în „afacerile sale interne”.

„În ceea ce privește chestiunile care privesc suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei și alte interese fundamentale, nu există loc pentru compromisuri”, a declarat Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

„Am îndemnat partea americană să urmeze cu seriozitate principiul "O singură China", să fie prudentă în cuvinte și fapte în problema Taiwanului și să nu trimită niciun semnal greșit forțelor pro-independență și separatiste taiwaneze - astfel încât să nu provoace daune grave situației din strâmtoarea Taiwan și relațiilor dintre China și SUA”, a adăugat acesta.

„O singură China”

În cadrul politicii „O singură Chină”, Statele Unite recunosc poziția Chinei conform căreia Taiwanul face parte din China, dar nu a recunoscut niciodată oficial pretențiile Beijingului asupra insulei cu 23 de milioane de locuitori.

Taiwanul se află la mai puțin de 177 de kilometri de coasta Chinei. Timp de peste 70 de ani, cele două părți au fost guvernate separat, dar acest lucru nu a împiedicat Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, să revendice insula ca fiind a sa - deși nu a controlat-o niciodată.

În ultimele săptămâni, Beijingul a trimis zeci de avioane de război în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului, iar liderul chinez Xi Jinping a declarat că „reunificarea” dintre China și Taiwan este inevitabilă, refuzând în același timp să excludă folosirea forței.

Joe Biden vizitează Asia

Vizita oficială a liderului american în Asia a început săptămâna trecută, în Coreea de Sud, și are ca scop, printre altele, lansarea unui Cadru Economic Indo-Pacific, un plan amplu care oferă un pilon economic pentru angajamentul SUA în Asia.

În acest sens, călătoria sa include întâlniri cu liderii Japoniei, Indiei și Australiei, țări care fac parte din grupul „Quad”.

Acesta este un grup informal a fost promovat de Washington ca un potențial bastion împotriva creșterii activității politice, comerciale și militare a Chinei în Indo-Pacific.

Joe Biden și premierul japonez Fumio Kishida urmează să se întâlnească cu premierul indian Narendra Modi și cu noul prim-ministru al Australiei, Anthony Albanese.

Dintre cele patru țări, India este singura care nu a condamnat în mod deschis invazia Rusiei în Ucraina și nici nu a tăiat legăturile comerciale cu Moscova. Modi și Biden urmează să se întâlnească separat marți pentru discuții față în față.

XS
SM
MD
LG