Linkuri accesibilitate

Joe Biden acuză Rusia de „invazie” și anunță sancțiunile SUA


Joe Biden anunță sancțiunile pe care SUA le impune Rusiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:05 0:00

Joe Biden a anunțat că lista de sancțiuni nu se oprește aici, aceasta incluzând sancțiuni suplimentare dacă Rusia decide să continue operațiunile militare din Ucraina.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat primele sancțiuni luate de America împotriva Rusiei, la puțin timp după ce Uniunea Europeană și Marea Britanie au adoptat propriul set de sancțiuni.

Președintele american a anunțat patru serii de sancțiuni principale îndreptate împotriva Rusiei:

  • Blocarea activităților băncii VEB și a Băncii Militare Ruse;
  • Blocarea accesului Rusiei la sursele de finanțare venite din Vest;
  • Sancțiuni împotriva elitelor din Rusia;
  • Blocarea gazoductului Nord Stream 2.

„Ce îi dă lui Putin dreptul de a declara noi așa-zise țări pe un teritoriu care aparține vecinilor săi?”, a afirmat Biden în timpul conferinței de presă.

Președintele american a anunțat că lista de sancțiuni nu se oprește aici, aceasta incluzând sancțiuni suplimentare dacă Rusia decide să continue operațiunile militare din Ucraina. Biden a avertizat că aproximativ 150.000 de soldați ruși încă se mai află în apropierea graniței cu Ucraina.

„Credem că acesta este începutul unei invazii, cea mai recentă invazie a Rusiei în Ucraina”, a declarat Jon Finer, principalul consilier american adjunct pentru securitate națională, într-un interviu pentru CNN, adăugând că sancțiunile impuse luni au fost doar „începutul” răspunsului dat de SUA.

Joe Biden a transmis, de asemenea, că a autorizat trimiterea de noi trupe și echipament militar în țările baltice pentru a consolida securitatea de pe flancul estic al NATO.

„Aceste măsuri sunt pur defensive. Nu avem intenția de a ne lupta cu Rusia”, a afirmat Biden.

„Putin a amenințat indirect teritoriul deținut anterior de Rusia, inclusiv țările care astăzi sunt democrații înfloritoare și membri NATO”, a spus Biden. „S-a folosit în mod explicit de amenințări dacă nu i-au fost îndeplinite cerințele extreme”.

Anunțul acestuia vine la puțin timp după ce șeful diplomației europene, Josep Borrell, a anunțat primele sancțiuni luate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei pentru recunoașterea independenței Regiunilor Populare Donețk și Luhansk și trimiterea de trupe în estul Ucrainei. Sancțiunile adoptate de Uniunea Europeană vizează:

  • Sancționarea membrilor Dumei de Stat care au votat pentru independența Republicilor Populare Donețk și Luhansk.
  • Limitarea accesului Rusiei la piețele și serviciile de capital și financiare ale UE.
  • Sancționarea a 27 de indivizi și entități legale cu rol în sfidarea suveranității teritoriale a Ucrainei.

„Acest pachet de sancțiuni care a fost aprobat în unanimitate de statele membre UE va răni Rusia și o va răni rău”, a declarat Borrell într-o conferință de presă alături de ministrul de Externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, la o întâlnire la Paris.

Borrell a mai adăugat că Uniunea Europeană pregătește și multe sancțiuni împotriva Rusiei, dar a precizat că membrii UE nu renunță la dialog cu statul rus.

În paralel, Marea Britanie va sancționa 5 bănci din Rusia și 3 oligarhi ruși ce au conexiuni financiare cu Occidentul: Gennadiy Timchenko, Boris Rotenberg și Igor Rotenberg.

Cei trei miliardari ruși vizați de sancțiuni sunt membri cunoscuți ai cercului apropiat al președintelui Vladimir Putin. Activele celor trei din Regatul Unit vor fi înghețate de către autoritățile britanice.

Președintele american anunțase cu o zi în urmă că intenționează să restricționeze comerțul și finanțarea către regiunile Donețk și Luhansk.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG