Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin a semnat declarația de independență a regiunilor Donețk și Luhansk


Decizia președintelui rus ar însemna o încălcare a dreptului internațional.
Decizia președintelui rus ar însemna o încălcare a dreptului internațional.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat luni seară declarația de independență a regiunilor Donețk și Luhansk. Câteva ore mai târziu, liderul de la Kremlin a ordonat ca trupele rusești să intre în cele două regiuni.

Vladimir Putin a semnat declarația de independență a regiunilor ucrainene Donețk și Luhansk la finalul unui discursul televizat în care a vorbit despre istoria Ucrainei și cum acest stat, ar fi fost „creat de Rusia”.

Cele două regiuni din estul Ucrainei a cărora independență a fost semnată luni de Vladimir Putin au o suprafață totală de 53.201 kilometri pătrați.

Semnarea declarației a avut loc la scurt timp după ce liderul de la Kremlin i-a anunțat pe președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, despre intenția sa de a declara independența celor două regiuni.

Putin a afirmat în timpul discursului său că NATO a transformat Ucraina într-un „teatru de război” și a numit revoluția ucraineană din 2014 drept „o lovitură de stat”. Experții sunt de părere că o posibilă declarare a independenței celor două regiuni ar justifica o posibilă intervenție militară a Rusiei în Ucraina.

Liderul de la Kremlin a condamnat, de asemenea, disoluția Uniunii Sovietice și a declarat că Ucraina există doar datorită Rusiei.

„Este important să înțelegem că Ucraina nu a avut niciodată o tradiție consistentă de a fi o națiune adevărată. Așa că în cele din urmă au început să copieze diverse modele străine care nu au rădăcini în cultura și istoria lor. Ei caută în mod constant interesul lacom, care nu reprezintă interesul poporului ucrainean”, a transmis Putin în timpul conferinței de presă, referindu-se la autoritățile de la Kiev.

În timpul discursului, Vladimir Putin l-a criticat pe fostul lider comunist, Vladimir Lenin, numindu-l pe acesta „autorul și arhitectul” Ucrainei. El spune că a decizia lui Lenin de a garanta drepturi teritoriale fiecărei țări din spațiul sovietic a „dezavantajat” Rusia.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat că intenționează să restricționeze comerțul și finanțarea către regiunile Donețk și Luhansk.

Reacția comunității internaționale

Liderii occidentali l-au avertizat pe Putin pe 21 februarie că regimul său ar suferi consecințe grave dacă acesta declară independența regiunilor Donețk și Luhansk, aflate sub controlul separatiștilor pro-ruși, susținuți de Moscova.

Președintele României, Klaus Iohannis, a condamnat marți seara într-o postare pe Twitter decizia lui Vladimir Putin de a semna declarația de independență a regiunilor Donețk și Luhansk.

„România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Rusia a regiunilor Donețk și Lugansk din Ucraina ca independente. Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunității internaționale. Susținem ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, se arată în postarea publicată pe Twitter de Iohannis.


Într-o declarație separată, Administrația Prezidențială a transmis că „Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki”.

„Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei”, se arată în continuarea acesteia.

Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, a declarat la rândul său că o posibilă independență a regiunilor Donețk și Luhansk ar însemna „o încălcare flagrantă a dreptului internațional”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au condamnat marți seara în termeni fermi decizia președintelui rus de a proceda cu recunoașterea zonelor controlate de separatiștii pro-ruși.

„Acest pas este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, precum și a acordurilor de la Minsk. Uniunea va reacționa cu sancțiuni împotriva celor implicați în acest act ilegal. Uniunea își reiterează sprijinul neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, s-a arătat în declarația acestora.

Ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter, a declarat că recunoașterea de către Rusia a zonelor din estul Ucrainei aflate în afara controlului guvernului ar fi „deplorabilă” și ar trebui condamnată.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe a declarat că Uniunea Europeană este pregătită să reacționeze ferm dacă Putin oferă recunoașterea Moscovei.

După ce a vorbit telefonic cu Putin pentru „prevenirea unei catastrofe”, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că liderul german a condamnat o posibilă recunoaștere și l-a avertizat pe Putin că orice mișcare în acest sens ar fi o „încălcare unilaterală” a acordurilor de la Minsk, ce vizează o soluție pașnică a războiului de opt ani al Ucrainei cu separatiștii pro-ruși, susținuți de Moscova în estul Ucrainei.

Președintele Rusiei a declarat tot marți, în timpul ședinței Consiliului de Securitate, că Guvernul rus lua în calcul recunoașterea celor două teritorii din estul Ucrainei.

„E clar că acest acord nu va fi aplicat”, a transmis Putin în timpul conferinței de presă. „Totuși, Rusia a făcut eforturi să rezolve aceste probleme complexe. Întâlnirea e menită să analizeze situația, inclusiv apelul separatiștilor ruși ca Rusia să recunoască independența regiunilor Donețk și Luhansk”.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG