Linkuri accesibilitate

SUA. Cel puțin 18 de morți într-un atac armat în statul Maine


Cel puțin 18 de persoane au fost ucise în atacul armat de la un restaurant și o pistă de bowling din Lewiston.
Cel puțin 18 de persoane au fost ucise în atacul armat de la un restaurant și o pistă de bowling din Lewiston.

Cel puțin 18 de persoane au fost ucise în atacul armat de a un restaurant și o pistă de bowling din Lewiston, Maine, miercuri seara. Alte 50-60 de persoane ar fi fost rănite, potrivit unor surse citate de CNN și NBC.

Vineri, 11.50 - Comunitățile din Maine se află sub ordine de ședere la domiciliu

Autoritățile statului Maine cer locuitorilor să nu iasă din casă și să fie foarte precauți, în timp ce poliția a declanșat o operațiune masivă de căutare a suspectului, relatează CNN. Autoritățile îl consideră pe suspect, Robert Card, înarmat și periculos.

Școlile, firmele și au fost închise din motive de siguranță. Pe lângă cele 18 persoane ucise, alte 13 au fost rănite, a declarat joi guvernatorul statului Maine, Janet Mills.

Masacrul de miercuri seara pare a fi cel mai mortal atac armat în masă din Statele Unite din acest an. Este, de asemenea, cel mai grav de când un bărbat înarmat a ucis 19 elevi și doi profesori la o școală din Uvalde, Texas, anul trecut.

Știrea inițială

Poliția din statul Maine a declanșat o vânătoare intensă pentru a găsi suspectul principal, au anunțat autoritățile. Poliția cere locuitorilor să fie foarte precaută câtă vreme atacatorul nu este găsit.

Poliția statului l-a identificat pe Robert Card, în vârstă de 40 de ani, ca fiind o persoană de interes în atacul armat, adăugând că ar trebui să fie „considerat înarmat și periculos”.

A person of interest identified by police as Robert Card is seen in this handout image
A person of interest identified by police as Robert Card is seen in this handout image

„Avem literalmente sute de ofițeri de poliție care lucrează în statul Maine pentru a investiga acest caz pentru a-l localiza pe domnul Card, care este o persoană de interes”, a declarat comisarul pentru siguranță publică din Maine, Mike Sauschuck, într-o conferință de presă.

Mai multe mass-media au raportat că un buletin de aplicare a legii din Maine l-a identificat pe Card ca instructor instruit pentru arme de foc și membru al rezervei armatei americane, care a raportat recent că are probleme de sănătate mintală.
De asemenea, el ar fi spus că va ataca o bază a Gărzii Naționale.

„Card a fost, de asemenea, înregistrat cu o internare într-o unitate de sănătate mintală timp de două săptămâni în vara anului 2023 și ulterior externat”, se arată în notificarea Centrului de Informare și Analiză din Maine.

Associated Press transmite că documentul referitor la sănătatea mintală a presupusului atacator a fost trimis autorităților.

Barul și pista de bowling unde au avut loc atacurile se află la aproximativ 6,5 km distanță în Lewiston, la aproximativ 56 km nord de cel mai mare oraș din Maine, Portland.

Numărul atacurilor armate din SUA în care au fost împușcate patru sau mai multe persoane a crescut de la începutul pandemiei COVID-19 în 2020, potrivit informațiilor oficiale citate de Reuters.

Cel mai mortal atac armat în masă înregistrat vreodată în SUA este masacrarea a 58 de persoane de către un bărbat înarmat care a tras asupra unui festival de muzică country din Las Vegas dintr-un hotel înalt în 2017.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG