Linkuri accesibilitate

Curtea Supremă a SUA anulează decizia Curții din Colorado: Donald Trump rămâne pe buletinele de vot


Donald Trump speră să redevină președintele Statelor Unite.
Donald Trump speră să redevină președintele Statelor Unite.

Curtea Supremă a SUA a hotărât cu unanimitate de voturi să anuleze o decizie a Curții Supreme din Colorado care-i interzicea lui Donald Trump să apară pe buletinul de vot în alegerile primare din acest stat.

Judecătorii din Colorado îi reproșau fostului președinte Donald Trump implicarea în asaltul asupra Capitoliului, dat de simpatizanții săi în ianuarie 2021, chiar atunci când Congresul valida reușita lui Joe Biden la prezidențialele din SUA.

Decizia judecătorilor din Colorad0 l-ar fi eliminat pe Trump din scrutinul primar prezidențial republican al statului și provine dintr-o prevedere rar utilizată a constituției SUA, cunoscută sub numele de „clauza insurecției”.

Judecătorii din Colorado au invocat un amendament constituțional care îi exclude de la funcții publice pe cei implicați în insurecții. Judecătorii din Colorado au invocat secțiunea a treia a celui de-al 14-lea amendament, care permite statelor să descalifice pe cineva să candideze la funcții federale, cum este și președinția Statelor Unite, scrie The Guardian.

Secțiunea 3 a celui de-al 14-lea amendament interzice candidatura la alegeri oricui din Congres, armată și funcții federale și de stat care au depus odată un jurământ să respecte constituția, dar apoi s-au „angajat” în „insurecție sau rebeliune” împotriva acesteia.

Acea parte a Constituției a fost citată de judecătorii la nivel de stat, inclusiv din Colorado, care l-au scos pe Trump din buletine de vot în procesele intentate de grupuri pro-democrație.

Curtea Supremă din Colorado a decis la finalul anului trecut că Donald Trump nu poate candida în acest stat pentru a ajunge președinte al Statelor Unite. Decizia era valabilă doar în Colorado și se referă la alegerile preliminare programate pentru 5 martie, când este ales candidatul partidului republican la alegerile prezidențiale. În alte state, judecătorii au respins acțiuni similare.

În decizia sa de luni, Curtea Supremă a SUA scrie: „Concluzionăm că statele pot descalifica persoanele care dețin sau încearcă să ocupe funcții de stat. Dar statele nu au puterea conform Constituției de a aplica Secțiunea 3 în ceea ce privește birourile federale, în special Președinția.”

Avocații lui Donald Trump au susținut că amendamentul constituțional invocat de judecătorii din Colorado nu se aplică președintelui și au anunțat că vor contesta decizia din Colorado la Curtea Supremă a SUA, instanță care are decizia finală în materie constituțională.

Curtea Supremă a statului Colorado este formată din judecători numiți de guvernatori democrați ai statului.

În schimb, Curtea Supremă a SUA este formată din nouă judecători dintre care șase sunt numiți de președinți republicani.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG