„Aceste fonduri – plătite din veniturile excepționale obținute din activele imobilizate ale Rusiei – vor oferi Ucrainei o infuzie critică de sprijin în timp ce își apără țara împotriva unui război de agresiune neprovocat”, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen.
Administrația Biden a promis că va trimite banii înainte de sfârșitul anului, pe fondul îngrijorării că președintele ales, Donald Trump, ar putea să nu mai continue sprijinul SUA pentru Ucraina.
Donald Trump, care va prelua funcția pe 20 ianuarie, a criticat în mod repetat valoarea ajutorului american pentru Ucraina, dar a spus și că e de acord cu un program de împrumuturi.
Ucraina este dependentă de ajutorul militar și financiar al SUA și al Europei pentru a se apăra de invazia Rusiei, lansată în februarie 2022.
Un pachetul de ajutor american de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina a fost aprobat în aprilie - al cincilea sprijin oferit Kievului de la începutul războiului în februarie 2022. Cel mai probabil, sprijinul se va epuiza în 2025.
Din acest motiv, împrumutul de 50 de miliarde de dolari oferit de G7 este crucial pentru a oferi Ucrainei suficiente resurse pentru a se apăra în prima parte a anului 2025, în cazul în care Trump va opri sprijinul suplimentar.
Împrumuturile G7 urmează să susțină serviciile de urgență ucrainene, spitalele și alte baze ale „rezistenței sale curajoase”, a spus Yellen.
Ea adăugat că sprijinul Washingtonului va ajuta Kievul „să-și apere suveranitatea și să obțină o pace justă”.
Anunțul de împrumut vine după mai multe luni de discuții între Statele Unite și aliații săi – inclusiv Uniunea Europeană – despre cea mai bună modalitate de a folosi activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina, dar fără a încălca dreptul internațional.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.