La o conferință de presă comună la Kiev cu liderul opoziției germane Friedrich Merz, Volodimir Zelenski a declarat că securitatea Ucrainei trebuie să includă nu numai aderarea la NATO, ci și aderarea la Uniunea Europeană, pentru a preveni o viitoarea agresiune a Moscovei.
„Un contingent de forțe militare dintr-o țară sau alta ar putea rămâne în Ucraina până când va deveni membru NATO”, a spus președintele ucrainean, pe 9 decembrie.
Declarația pare a fi un nou semn al deschiderii tot mai mari a Kievului către o soluție diplomatică la războiului.
Anterior, președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost primul care a lansat ideea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, în februarie 2024.
Atunci, liderii europeni au primit cu precauție și chiar au criticat declarațiile liderului francez.
Volodimir Zelenski recunoaște că există consultări în desfășurare pe această temă și spune că e este important să se ajungă la garanții de securitate pentru Ucraina.
„Ucraina vrea ca acest război să se încheie mai mult decât oricine altcineva. Fără îndoială, o rezoluție diplomatică ar salva mai multe vieți. O căutăm”, a spus el.
„Dacă există o pauză în care Ucraina nu este în NATO, și chiar dacă am avea invitația și nu am fi în NATO, și va fi o pauză, atunci cine ne garantează orice fel de securitate?”, a adăugat Zelenski.
De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, începută în februarie 2022, Kievul a pledat pentru angajamente de securitate mai puternice din partea aliaților săi occidentali.
În acest timp Rusia a obținut câștiguri treptate pe câmpul de luptă și acum controlează aproape 20% din teritoriul ucrainean.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Ucraina trebuie să cedeze suprafețe mari de teritoriu pe care Rusia le revendică ca fiind ale sale. Kievul a respins până acum orice posibilă cedare de teritorii.
Rezistența Moscovei față de admiterea Ucrainei de către NATO în alianța militară rămâne o altă barieră semnificativă în contextul unor posibile negocieri de pace. Rusia consideră o asemenea mișcare drept o amenințare directă la adresa securității sale.
Apelul lui Zelenski pentru aderarea la NATO vine în timp ce fostul președinte american Donald Trump se pregătește să preia din nou funcția în ianuarie 2025.
Trump a criticat sprijinul de zeci de miliarde de dolari pe care SUA l-a oferit Ucrainei de când Rusia și-a lansat invazia.
Donald Trump a declarat că ar putea pune capăt rapid războiului dacă va ajunge la Casa Albă. Declarația a ridicat temeri că aceasta ar însemna condiții defavorabile puse Ucrainei, inclusiv cedarea unor teritorii către Rusia.
Experții spun că va fi dificil să se ajungă rapid la un acord de pace, pentru că negocierile ar fi foarte complicate și trebuie să includă garanții de securitate pentru Ucraina, dar și ridicarea sau reducerea sancțiunilor impuse Rusiei.
În primul său interviu televizat de la câștigarea alegerilor din noiembrie, Trump a declarat pentru NBC News că Ucraina ar trebui „probabil” să se pregătească să primească mai puțin ajutor de la Washington odată ce el va prelua puterea.
De cealaltă parte, prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal a anunțat pe 9 decembrie că Consiliul UE a aprobat o nouă plată de 4,4 miliarde de dolari către Ucraina. Acest lucru face parte dintr-o inițiativă mai amplă menită să aducă sprijinul financiar european din 2024 la 16 miliarde de euro.
„Acest sprijin financiar dezvăluie determinarea reală a UE de a ne consolida economia, de a sprijini reformele cheie și de a consolida pretențiile de integrare europeană ale Ucrainei”, a spus el.
Fondurile sunt alocate pentru reconstrucția și modernizarea postbelică și pentru a ajuta reformele din Ucraina pe calea aderării la UE.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.