Linkuri accesibilitate

SUA cer eliberarea imediată a lui Paul Whelan. Tratamentul și condamnarea sa,„îngrozitoare"


Fostul pușcaș marin Paul Whelan

Statele Unite au cerut eliberarea imediată a lui Paul Whelan, numind tratamentul și condamnarea fostului pușcaș marin pentru spionaj „îngrozitoare". SUA s-au declarat luni „indignate” de condamnarea în Rusia a americano-britanicului Paul Whelan la 16 ani de închisoare pentru spionaj şi au cerut „eliberarea imediată” a acestuia.

Într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a deplâns „un proces secret, cu dovezi ţinute secrete şi fără drepturi adecvate pentru apărare”.

„Avem motive serioase să credem că Whelan a fost privat de garanţii legate de un proces echitabil, pe care Rusia este datoare să i-l asigure în conformitate cu obligaţiile sale internaţionale în materie de drepturi ale omului”, a subliniat Pompeo.

„Tratamentul autorităţilor ruse faţă de Paul Whelan a fost îngrozitor. Rusia nu i-a garantat lui Whelan o audiere echitabilă în faţa unui tribunal independent şi imparţial; şi în timpul detenţiei lui, ea i-a pus viaţa în pericol, ignorând problemele lui de sănătate mai vechi, şi l-a ţinut izolat de familia sa şi de prietenii săi, într-un mod inadmisibil”, a transmis secretarul de stat american.

Un tribunal l-a declarat pe Whelan vinovat de spionaj în favoarea Statelor Unite și l-a condamnat la 16 ani de închisoare pe fostul pușcaș marin american Paul Whelan, într-o decizie pe care ambasadorul american la Moscova a catalogat-o drept o violare grave a drepturilor omului care va duce la afectarea relațiilor diplomatice, scrie Reuters.

Whelan, care pe lângă cetățenia american mai are și pașapoarte britanice, canadiene și irlandeze, a fost reținut de agenții FSB într-o cameră de hotel din Moscova în decembrie 2018.

Rusia susține că Whelan, în vârstă de 50 de ani, a fost prins în flagrant cu un stick de memorie care conținea informații clasificate. El a pledat nevinovat și a afirmat că a fost victima unei înscenări pentru că a crezut că dispozitivul oferit de un cunoscut rus conținea fotografii de vacanță.

Ambasadorul american John Sullivan a declarat presei că verdictul este lipsit de probe care să ateste vinovăția lui Whelan și a cerut eliberarea sa imediată.

„Condamnarea lui este o batjocură adusă justiției”, a spus Sullivan.

El a subliniat că decizia nu va avea „o influență pozitivă" asupra relațiilor deja extrem de tensionate dintre Moscova și Washington, dar dialogul va continua.

Vladimir Zherebenkov, avocatul lui Whelan, a afirmat că clientulului său i s-a spus în momentul reținerii că va fi parte a unui schimb de prizonieri cu un cetățean rus încarcerat în Statele Unite.

Când a fost întrebat despre această idee, Ministerul rus de Externe a afirmat, pentru agenția de știri RIA, că a propus schimburi de prizonieri de multe ori, dar nu a oferit informații suplimentare.

Moscova a cerut în repetare rânduri eliberarea a doi cetățeni ruși - Viktor Bout (condamnat pentru trafic de arme) și Konstantin Yaroshenko (pilot condamnat la 20 de ani pentru că a luat parte într-o rețea de trafic de cocaină).

Zherebenkov a spus că Whelan nu a avut nicio obiecție la ideea de a cere formal Rusiei să îl grațieze, lucru dacă acceptat care ar putea să îi asigure eliberarea.

Whelan va executa sentința într-un penitenciar de maximă securitate.

Procesul s-a derulat fără asistență deoarece instanța a argument că sunt discutate secrete de stat.

Procurorii ruși, care l-au acuzat pe Whelan că dețina gradul de colonel într-un serviciu militar de inteligență american, au solicitat instanței condamnarea la 18 ani de închisoare.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG