Linkuri accesibilitate

 
SUA pregătesc noi investiții la baza militară de la Deveselu

SUA pregătesc noi investiții la baza militară de la Deveselu


La baza militară de la Deveselu se află scutul antirachetă care face parte dintr-o rețea mai largă de apărare în regiune, România. Fotografie de arhivă.
La baza militară de la Deveselu se află scutul antirachetă care face parte dintr-o rețea mai largă de apărare în regiune, România. Fotografie de arhivă.

Departamentul Apărării al Statelor Unite a publicat un anunț de intenție privind o licitație guvernamentală pentru construirea unor legături speciale de telecomunicații între baza antirachetă de la Deveselu și alte baze militare americane din Europa.

Mai concret, anunțul face referire la un proiect de legături de comunicații între:

  • Scutul antirachetă de la Deveselu și comandamentul forțelor navale SUA din Europa, din Capodichino, Italia
  • Scutul antirachetă de la Deveselu și baza americană de la Wiesbaden, Germania.

Proiectul este derulat de Defense Information Systems Agency (DISA) – Agenția de Sisteme Informaționale a Departamentului Apărării SUA - autoritatea care se ocupă de stabilirea, desfășurarea și securizarea liniilor de comunicații speciale ale Statelor Unite.

La Capodichino, lângă Napoli, Italia, se află sediul forțelor navale ale SUA din Europa și al Flotei a 6-a a Marinei americane din Mediterana.

Baza SUA din Wiesbaden este folosită în prezent de NATO pentru asistență militară acordată Ucrainei și antrenarea militarilor ucraineni.

„Scopul acestui anunț este solicitarea de informații necesare unui studiu de marketing”, se arată în anunț.

Surse militare au spus pentru Europa Liberă că baza militară românească de la Deveselu este inclusă într-un proiect masiv de investiții al NATO. Investițiile care vor fi făcute la Deveselu se vor ridica la un miliard de euro în următorii 10, potrivit acelorași surse.

În același timp, DISA a mai publicat un anunț similar de intenție pentru stabilirea de legături de telecomunicații speciale între baza de la Redzikowo, din Polonia – unde recent a fost inaugurat un scut antirachetă similar celui de la Deveselu – și bazele SUA și NATO din Germania de la Ramstein și Wiesbaden.

Scutul antirachetă NATO include baza de la Redzikowo din Polonia, scutul de la Deveselu, distrugătoarele Aegis ale marinei americane de la baza navală NATO de la Rota, Spania, și un radar de avertizare timpurie amplasat în Turcia.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG