Linkuri accesibilitate

Fost consilier american pentru securitate națională: un răspuns israelian puternic la atacul Iranului e justificat


John Bolton, politician conservator, ferm susținător al supremației americane în lume, spune că Israelul nu poate fi sigur că următoarele rachete lansate de Iran nu au focoase nucleare.
John Bolton, politician conservator, ferm susținător al supremației americane în lume, spune că Israelul nu poate fi sigur că următoarele rachete lansate de Iran nu au focoase nucleare.

Fostul consilier pentru securitate națională al SUA, John Bolton, declară că Israelul are dreptul să riposteze împotriva Iranului pentru atacul din weekend, inclusiv prin distrugerea programului său de obținere a armelor nucleare.

Fostul consilier își menține afirmația potrivit căreia președintele Joe Biden este „o rușine” pentru că a solicitat Israelului să nu răspundă la atacul Iranului.

Într-un interviu acordat RFE/RL, John Bolton a declarat că, dacă Iranul ar viza Statele Unite folosind sute de rachete balistice, rachete de croazieră și drone, așa cum a făcut pe 13 aprilie împotriva Israelului, Washingtonul ar riposta cel puțin prin distrugerea bazelor și instalațiilor de unde au fost lansate atacurile.

„Sunt ferm convins că, dacă SUA s-ar confrunta cu un astfel de atac, nu există nicio îndoială [ce] am face. De ce ar trebui să le negăm israelienilor dreptul de a... reacționa la fel ca noi?”.

John Bolton: Israelul are dreptul de a răspunde la un atac iranian
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că dorește să împiedice extinderea conflictului din Orientul Mijlociu și a îndemnat la prudență, spunând Israelului să „gândească atent și strategic” înainte de a lansa un răspuns împotriva Iranului, care ar putea declanșa un război mai amplu.

Dar Bolton, cunoscut ca susținător al politicii dure americane, a declarat că Israelul nu poate fi sigur că următoarele rachete balistice lansate din Iran nu vor avea focoase nucleare.

Din acest motiv, este în interesul pe termen lung al Israelului să ia în considerare posibilitatea de a răspunde prin distrugerea programului de obținere a armelor nucleare al Iranului. Iar dacă Israelul decide să facă acest lucru, Statele Unite ar trebui să susțină acest demers, spune el.

Atacul din 13 aprilie a amplificat temerile privind o escaladare majoră a conflictelor din Orientul Mijlociu, iar riscurile sunt mari, pentru că „ne aflăm pe un teritoriu necunoscut”, a declarat Michael Horowitz, șeful Departamentului de Informații al firmei de consultanță Le Beck International, cu sediul în Bahrain.

Un război la scară largă este scenariul de coșmar care ar putea fi declanșat de un atac israelian asupra siturilor nucleare din Iran, a declarat Horowitz într-un interviu acordat RFE/RL pe 15 aprilie.

„Dacă ajungem în acest punct, am putea asista la săptămâni întregi de lovituri israeliene în Iran, la angajarea pe scară largă a Hezbollah într-un atac împotriva Israelului, la o incursiune terestră israeliană în Liban și la încercări iraniene de a închide Golful Persic”, a spus Horowitz.

Regiunea este acum „mai aproape de un astfel de scenariu decât a fost înainte” și, chiar dacă nu există un declanșator specific, un ciclu de atacuri în cascadă între Iran și Israel „ar putea să ne ducă acolo dacă părțile externe nu acționează așa cum au făcut-o până acum pentru a detensiona situația”.

Bolton a scris cartea „Surrender Is Not An Option: Defending America At The United Nations”, după o perioadă de un an și jumătate în care a fost ambasador al SUA la ONU, între 2005 și 2006.

În calitate de subsecretar de stat pentru controlul armelor și securitate internațională, în perioada 2001-2005, el a susținut măsuri dure împotriva programelor de înarmare nucleară atât ale Iranului, cât și ale Coreei de Nord.

În interviul acordat RFE/RL, Bolton declară că Israelul este deja angajat într-un război în Fâșia Gaza împotriva Hamas, care a fost desemnată ca organizație teroristă de către Statele Unite și UE, și a fost atacat de militanții Hezbollah din nord.

În plus, el precizează că rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, au vizat transportul maritim internațional în Marea Roșie și că grupări militante aliniate Iranului au realizat atacuri în Irak și Siria.

John Bolton a acuzat administrația Biden că refuză să privească conflictul din Orientul Mijlociu din punct de vedere strategic. El mai spune că toate grupurile teroriste care operează în regiune sunt înarmate, echipate, antrenate și finanțate de Iran, astfel că un răspuns ferm este justificat.

„Iranul este păpușarul aici. Acesta este războiul mai larg în care ne aflăm deja”, declară el.

„Nu este vorba de bătălii separate între Israel și Hamas și Gaza sau de încercarea rebelilor houthi de a închide Marea Roșie în Canalul Suez pentru traficul comercial internațional. Toate acestea sunt controlate de Iran”, a adăugat el.

El își menține criticile la adresa lui Biden, afirmând că războiul mai amplu de care administrația americană și alții spun că se tem a început deja pe 7 octombrie, ziua în care militanții Hamas au atacat orașe israeliene, luând aproximativ 250 de ostatici și ucigând aproape 1.200 de persoane.

John Bolton, consilier timp de 17 luni al fostului președinte Donald Trump, declară că nu poate prezice care va fi răspunsul Israelului. El afirmă însă că premierul israelian, Beniamin Netanyahu, cunoaște amenințarea nucleară iraniană „mai bine decât oricine altcineva din Israel și, sincer, chiar din Statele Unite".

Dacă ar fi forțat să facă o predicție, ar spune că răspunsul va fi „de nivel inferior” și va veni în câteva zile.

Lui Bolton, cel de-al treilea consilier pe probleme de securitate națională al lui Trump, i s-a cerut demisia în septembrie 2019, după luni de neînțelegeri cu privire la direcția politicii externe și de securitate națională.

În următorul an, John Bolton a scris o carte despre perioada în care a lucrat la Casa Albă.

„The Room Where It Happened: A White House Memoir” l-a înfuriat pe Donald Trump pentru că l-a prezentat ca fiind un necunoscător în chestiuni elementare de geopolitică.

La acel moment, Casa Albă a încercat să oprească publicarea cărții, dar un judecător i-a respins cererea. Donald Trump a reacționat la publicare numindu-l pe John Bolton „incompetent” și „un prost plictisitor”.

Interviu realizat de Ksenia Sokolyanskaya și Anton Zolotykh, cu contribuția lui Kian Sharifi.
Traducerea și adaptarea din limba engleză realizată de Adrian Ardelean.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG