Linkuri accesibilitate

Israelul analizează replici posibile la atacul Iranului. Eforturi diplomatice de evitare a unei escaladări. China nu condamnă atacul iranian


Sistemul anti-aerian israelian acționează în timpul atacului cu drone și rachete împotriva Israelului.
Sistemul anti-aerian israelian acționează în timpul atacului cu drone și rachete împotriva Israelului.

Israelul analizează variantele de răspuns militar și diplomatic pe care le are la atacul aerian iranian. Diplomația occidentală încearcă să evite declanșarea unui război major în Orientul Apropiat. China nu a condamnat atacurile iraniene de sâmbătă noaptea.

Cabinetul israelian de război a revizuit planurile militare pentru un potențial răspuns la atacurile Iranului, a declarat un oficial israelian pentru CNN. Cabinetul a analizat și opțiunile diplomatice pe care le are la dispoziție în eventualitatea unui răspuns militar. Deocamdată nu este clar dacă a fost luată vreo decizie.

Ce e cert e că oficialii militari israelieni au anunțat că va exista o replică la atacul cu sute de drone și rachete al Iranului.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau „terorişti” angajaţi împotriva Israelului.

Este primul comentariu oficial israelian legat de lovitura asupra cladirii diplomatice iraniene din Damasc.

„Persoanele ucise la Damasc erau membri ai Forţei Quds. Erau persoane implicate în terorismul împotriva statului Israel. Printre aceşti agenţi terorişti se aflau membri ai Hezbollah şi consilieri iranieni. Nu a fost niciun diplomat, după câte ştiu. Nu am cunoştinţă despre niciun civil care să fi fost ucis în acest atac”, a mai declarat Daniel Hagari.

Pe fondul tensiunilor și așteptărilor privind un răspuns israelian la atacul Iranului, țările occidentale fac eforturi diplomatice să evite o escaladare a situației.

Mesajele venite de la aliații occidentali precum SUA, Germania, Franța sau Marea Britanie, au fost de susținere a Israelului. În același timp însă, aliații solicită Tel Aviv-ului să dea dovadă de reținere în răspunsul militar pe care îl va da Iranului.

Cu toate acestea, SUA au anunțat că escadrilele suplimentare de avioane de vânătoare aduse în regiune înainte de weekend vor rămâne pe noile poziții.

Șeful serviciului de presă al Pentagonului, Pat Ryder, a spus că, deși SUA doresc să evite escaladarea conflictului, sunt nevoite să ia măsuri pentru protejarea propriilor forțe din regiune.

În această săptămână Israelul programase o ofensivă terestră în orașul Rafah din Gaza, unde s-ar afla ultimele forțe armate Hamas. Ofensiva a fost amânată însă, anunță CNN, în condițiile în care autoritățile israeliene trebuie să ia în considerare și replica pe care o va da la atacul Iranului din acest weekend.

Un răspuns militar împotriva Iranului schimbă prioritățile privind alocarea resurselor militare.

Posibilitatea unui atac israelian îi îngrijorează pe cetățenii iranieni. Amenințarea unui atac se adaugă unei situații politice și sociale precare în Iran, mai ales după protestele din 2022 - 2023.

Liderii politici și militari ai Iranului au avertizat că vor răspunde la orice represalii israeliene, ceea ce ar putea duce la amplificarea conflictului.

Iranienii cu venituri medii și mici suportă o mare parte din povara problemelor economice existente. Inflația în Iran este de peste 50%, creșterea prețurilor la utilități, alimente și locuințe, iar moneda rial s-a depreciat brusc după atacul din weekend.

Perspectiva unui război a făcut ca cererea de valută forte să crească în Iran. Cursul de schimb al rialului a scăzut în comparație cu dolarul american și a atins, pentru un scurt timp un minim istoric de aproximativ 705.000 riali pentru un dolar american

Iranienii își exprimă îngrijorarea după atacul asupra Israelului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:55 0:00

Iranul a lansat atacul ca represalii pentru un atac aerian presupus israelian din 1 aprilie asupra unor clădiri diplomatice iraniene din capitala Siriei, Damasc. Atacurile au ucis lideri militari iranieni de vârf.

În timp ce atacul Iranului nu a provocat decese și pagube limitate, agresiunea a sporit temerile legate de un război deschis între Iran și Israel.

Președintele american Joe Biden i-a spus lui Netanyahu în weekend că Statele Unite, care au ajutat Israelul să contracareze atacul iranian, nu vor participa la un contraatac israelian.

În același timp, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a spus că administrația Biden se concentrează pe eforturile de a preveni apariția unui conflict major.

La rândul său, China a transmis că „luat act de declarația Iranului că acțiunile împotriva Israelului au fost o „exercitare a dreptului la autoapărare” în timpul unei convorbiri telefonice între miniștrii de externe ai celor două țări, transmite CNN, care adaugă că autoritățile de la Beijing nu au condamnat atacurile din weekend.

Indiferent de răspunsul Israelului, acesta trebuie să ia în calcul și interesele partenerilor săi din țările arabe, mai ales Iordania, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care – deși nu sunt mulțumiți de atacurile Israelului din Gaza – au ajutat Israelul să se apere în fața atacului cu drone și rachete lansate din Iran.

Europa Liberă a scris în profunzime despre mizele și istoria conflictului dintre Iran și Israel în articolul de mai jos.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG