Linkuri accesibilitate

SUA vor furniza Ucrainei mine antipersonal, pentru prima dată de la începutul războiului


Un semn pe care scrie „Mine” este amplasat pe marginea drumului din satul Kamianka, la periferia orașului Izium, Ucraina, duminică, 19 februarie 2023. Fotografie de arhivă
Un semn pe care scrie „Mine” este amplasat pe marginea drumului din satul Kamianka, la periferia orașului Izium, Ucraina, duminică, 19 februarie 2023. Fotografie de arhivă

Statele Unite vor furniza în curând Ucrainei mine terestre antipersonal pentru a o ajuta să își consolideze apărarea împotriva forțelor rusești, transmit AFP și BBC, citând oficiali ai administrației de la Washington.

Actualizare 16:30 - Secretarul american al Apărării confirmă că Ucraina a primit permisiunea de a folosi mine terestre

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a confirmat că administrația Biden va permite Ucrainei să folosească mine antipersonal furnizate de Statele Unite pentru a ajuta la lupta împotriva forțelor rusești, transmite Associated Press.

Șeful Pentagonului le-a spus miercuri jurnaliștilor, în timpul unei călătorii în Laos, că schimbarea de politică americană urmează celei făcute de ruși.

Austin a spus că trupele terestre rusești conduc mișcarea pe câmpul de luptă, așa că Ucraina are „nevoie de lucruri care pot ajuta la încetinirea acestui efort din partea rușilor”.

„Minele terestre pe care le vom furniza sunt mine terestre care nu sunt persistente (...), pot fi controlate când se autoactivează, când se autodetonează, iar asta le face mult mai sigure”, a spus Austin.

Știrea inițială

Decizia este partea a eforturilor administrației Joe Biden de a sprijini efortul de război al Ucrainei în ultimele două luni ale administrației sale, în condițiile în care e încă neclar care va fi politica viitorului președinte al SUA, Donald Trump, în privința războiului din Ucraina.

Administrația Biden a solicitat angajamente din partea Ucrainei că va folosi minele antipersonal numai pe propriul teritoriu și numai în zonele nepopulate, pentru a reduce riscul pe care îl reprezintă pentru civili.

Minele sunt cunoscute ca fiind „nepersistente”. Ele devin inactive după o anumită perioadă de timp, aproximativ 2 săptămâni, când bateria lor se epuizează.

Ce sunt minele antipersonal

Minele terestre antipersonal sunt concepute pentru a fi folosite împotriva persoanelor, spre deosebire de minele antitanc care vizează vehicule.

Minele antipersonal sunt proiectate să rănească și să mutileze adversarul, nu neapărat pentru a ucide. Ele au atât un efect de a copleși sistemul logistic medical cât și unul psihologic.

La nivel internațional a existat o campanie de interzicere a folosirii acestui tip de mine, tocmai din cauza rănilor grave pe care le produc persoanelor. În 1997, Tratatul de la Ottawa a fost redactat în acest scop. Tratatul nu a fost însă semnat de peste 30 de state.

Mină antipersonal rusească folosită în războiul din Ucraina.
Mină antipersonal rusească folosită în războiul din Ucraina.

Utilizare și efecte

Minele antipersonal sunt folosite pentru a proteja de înaintarea forțelor terestre inamice în zone de-a lungul granițelor sau pentru apărarea pozițiilor militare strategice. Specificul acestor mine e că sunt de dimensiune mică și pot fi amplasate cu o densitate mare pe un câmp minat.

De obicei, minele antipersonal sunt declanșate atunci când victima calcă pe ele. Scopul lor principal este de a arunca în aer piciorul victimei și să o scoată astfel din luptă.

Supraviețuitorii unei explozii de mină suferă de obicei de leziuni foarte grave ale piciorului care necesită amputare, operații și reabilitare fizică prelungită. Victimele vor suferi e un handicap fizic permanent și efecte ale traumei psihologice. Efectele minelor antipersonal nu apar „accidental”. Aceste arme sunt în mod specific conceput pentru a mutila persoane.

Sursa: Comitetul Internațional al Crucii Roșii

Rusia a desfășurat mine terestre încă de la începutul invaziei sale la scară largă a Ucrainei, în februarie 2022. Minele antipersonal sunt un echipament militar controversat și criticat de organizațiile umanitare pentru că reprezintă un risc major pentru civili. A fost unul dintre motivele principale pentru care administrația Biden nu a fost e acord până acum să le ofere Ucrainei, scrie BBC.

Washingtonul a furnizat deja mine antitanc Ucrainei. Minele terestre antipersonal sunt însă concepute pentru a atenua avansul forțelor terestre, o situație cu care Ucraina se confruntă în Kursk, dar și în estul țării.

Decizia de a oferi Ucrainei mine terestre antipersonal vine la puțin timp după ce Rusia a anunțat că rachete americane ATACMS, cu rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri, ar fi fost folosite în premieră de armata ucraineană pentru a lovi ținte militare de pe teritoriul Federației.

Ministerul rus al Apărării a declarat marți dimineață că atacul a vizat regiunea Briansk, care se învecinează cu Ucraina la nord.

Cinci rachete au fost doborâte și una a provocat pagube, fragmentele sale declanșând un incendiu într-o instalație militară, au transmis autoritățile ruse.

Doi oficiali americani au declarat însă pentru BBC că indiciile inițiale sugerează că Rusia a interceptat doar două rachete din cele aproximativ opt lansate de Ucraina. Niciuna dintre aceste cifre nu au putut fi verificate independent.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat Washingtonul că încearcă să escaladeze conflictul și a spus că Rusia va răspunde acestui atac cu rachete americane.

Noile evoluții vin, de asemenea, după ce președintele rus Vladimir Putin a aprobat modificări ale doctrinei nucleare a Rusiei, care stabilește noi condiții în care țara se consideră îndreptățită să folosească o lovitură nucleară de descurajare.

În noua versiune, doctrina consideră că un atac din partea unui stat non-nuclear, dacă este susținut de o putere nucleară, va fi tratat ca un atac comun asupra Rusiei.

Comentând schimbările, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că „de la începutul războiului său de agresiune împotriva Ucrainei, [Rusia] a încercat să constrângă și să intimideze atât Ucraina, cât și alte țări din întreaga lume prin retorică și comportament nuclear iresponsabil”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG