Linkuri accesibilitate

SUA trimit noi efective militare în Orientul Mijlociu, după atacul din Bagdad. Trump: „Îmi place pacea”


Sute de protestatari au luat cu asalt ambasada SUA din Bagdad, reușind să pătrundă în perimetrul de securitate.
Sute de protestatari au luat cu asalt ambasada SUA din Bagdad, reușind să pătrundă în perimetrul de securitate.

750 de militari americani au fost trimiși în Orientul Mijlociu, imediat după atacul asupra ambasadei SUA din Irak, atribuit de președintele Trump Iranului, prin intermediul susținătorilor grupării Kataib Hezbollah. Președintele SUA spune însă că nu întrevede o escaladare către un conflict cu Iran.

„Această dislocare de trupe este o acțiune corespunzătoare și preventivă, venită ca răspuns la amenințările crescute față de personalul și locațiile SUA, așa cum am văzut la Bagdad. SUA își vor proteja oamenii și interesele oriunde se găsesc în lume”, a declarat Mark Esper, secretarul american al Apărării.

Măsura vine după ce marți, în ajunul Anului Nou, mii de protestatari au înconjurat ambasada SUA din Irak, furioși din cauza unui atac aerian executat de forțele americane asupra unei grupări paramilitare susținute de Iran. 25 de membri ai grupării Kataib Hezbollah au murit și peste 50 au fost răniți.

Mulțimea a încercat să pătrundă marți în ambasada americană de la Bagdad și a reușit pentru scurt timp să pătrundă în perimetrul de securitate, însă a fost îndepărtată de forțele de pază cu gaze lacrimogene. 12 persoane au fost rănite, conform Reuters.

Președintele Donald Trump a amenințat Iranul, acuzând că „a orchestrat” acest protest.

„Iran va fi tras la răspundere pentru viețile pierdute sau pentru pagubele produse la oricare dintre bazele noastre. Vor plăti un preț mare”, a scris președintele Donald Trump, într-unul din numeroasele sale mesaje pe Twitter.

Cu toate acestea, Trump le-a spus jurnaliștilor că nu își dorește un conflict cu Iranul și nici escaladarea tensiunilor către un astfel de conflict.

„Dacă îmi doresc așa ceva? Nu. Vreau să avem pace. Îmi place pacea. Iar Iranul ar trebui să vrea pacea mai mult decât oricine. Deci nu văd așa ceva întâmplându-se”, a comentat președintele american, la reședința de la Mar-a-Lago, din Florida.

Teheranul a respins acuzațiile președintelui Trump, negând că ar fi implicat în atacul asupra ambasadei americane.

„Oficialii americani au tupeul incredibil de a atribui Iranului protestele poporului irakian împotriva uciderii sălbatice a cel puțin 25 de irakieni”, a scris purtătorul de cuvânt al diplomației iraniene, într-o declarație oficială.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG