Linkuri accesibilitate

SUA interzic importurile de la 26 de companii chineze care ar folosi munca forţată a uigurilor


Statele Unite au blocat importurile de la 26 de comercianți chinezi de produse textile ca parte a efortului său de a elimina de pe piața americană bunurile fabricate prin munca forțată a minorităților uigure.

Cele 26 de companii sunt cele mai recente adăugări aduse Listei care desemnează companiile restricționate la import in SUA. Washingtonul consideră că minoritatea din regiunea Xinjiang din China este supusă unui genocid continuu, transmite Reuters.

Oficialii americani afirmă că autoritățile chineze au înființat lagăre de muncă pentru uiguri și alte grupuri minoritare musulmane în regiunea Xinjiang din vestul Chinei. Beijingul neagă acuzațiile.

Multe dintre companiile textile enumerate au sediul în afara Xinjiang, dar își procură bumbacul și alte materii prime din regiunea Xinjiang, a transmis Departamentul de Securitate Internă (Department of Homeland Security - DHS) într-un comunicat.

Până în prezent, Washingtonul a restricționat importurile de la 65 de entități pe baza legii care sancționează folosirea muncii forțate a uigurilor.

„Susținem cu entuziasm acțiunea DHS de astăzi de a dubla aproape lista entităților din Legea privind prevenirea muncii forțate uigure – recunoscând în același timp că lista actuală rămâne doar o fracțiune din întreprinderile complice la munca forțată", au declarat republicanii Chris Smith și Jeff Merkley, președinții Comisiei pentru China din Congresul SUA.

Parlamentarii doresc ca Departamentul de Securitate Internă să pună pe lista neagră și alte companiile chinezești care produc bunuri pentru piața americană cu materii prime provenite din Xinjiang.

Măsura anunțată de SUA este cea mai recentă dintr-o serie de sancțiuni care vizează China.

În urmă cu câteva zile, SUA a crescut de patru ori taxele impuse importurilor de mașini electrice din China și a majorat semnificativ barierele vamale pentru produse din domeniul energiilor verzi și al tehnologiei avansate.

De asemenea, SUA a sancționat recent 37 de entităţi chineze. Unele dintre acestea ar fi avut legătură cu survolarea teritoriului SUA de către un presupus balon chinez de spionaj, în 2023.

La începutul lunii iunie, SUA a ajuns la aproape 300 de entități din China și Hong Kong sancționate pentru că ar sprijini Rusia în războiul din Ucraina, furnizând tehnologii care pot fi folosite atât în sectorul civil, dar și în scopuri militare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG