Linkuri accesibilitate

Surse: SUA analizează sancțiuni împotriva aliaților lui Viktor Orbán


Prim-ministrul ungar Viktor Orbán vorbește în timpul unei conferințe la Budapesta, Ungaria, 9 martie 2023.
Prim-ministrul ungar Viktor Orbán vorbește în timpul unei conferințe la Budapesta, Ungaria, 9 martie 2023.

Aliați ai premierului ungar Viktor Orbán, inclusiv actuali și foști oficiali, ar putea în curând să se confrunte cu noi sancțiuni americane, au declarat surse pentru serviciul maghiar al RFE/RL.

Sancțiunile americane ar urma să fie impuse pentru presupuse fapte de corupție și sunt văzute ca un semn al înrăutățirii legăturilor dintre Washington și Budapesta.

Oficiali americani familiarizați cu proiectul de lege, dar care nu au dorit să vorbească în mod oficial din cauza caracterului sensibil al subiectului, au declarat pentru RFE/RL că proiectul de lege, dacă va fi adoptat de Congres, ar permite secretarului de stat să pună pe lista neagră persoanele vizate.

Sursele nu au precizat ce persoane ar putea fi sancționate în cazul în care măsurile vor fi aprobate.

SUA au mai sancționat persoane apropiate lui Viktor Orbán. În 2014, Washingtonul a interzis mai multor cetățeni maghiari să intre în Statele Unite.

Informațiile RFE/RL vin la câteva zile după ce Washingtonul a impus sancțiuni împotriva a trei oficiali - doi ruși și un ungur - ai Băncii Internaționale de Investiții (IIB), controlată de Rusia, care are sediul la Budapesta. De asemenea, și banca a fost pusă pe lista de sancțiuni.

Ulterior, Ministerul Economiei de la Budapesta a anunțat că Ungaria vrea să părăsească Banca Internațională de Investiții. Potrivit justificării oficiale, funcționarea băncii și-a pierdut sensul ca urmare a sancțiunilor.

Din anunțul Ministerului Economiei nu reiese clar dacă sediul central al Băncii va rămâne la Budapesta.

Dintre foștii acționari europeni ai băncii, Slovacia și Cehia au ieșit mai devreme din cauza agresiunii rusești din Ucraina, România își va înceta calitatea de membru al băncii pe 9 iunie, iar Bulgaria își va înceta calitatea de membru în august.

XS
SM
MD
LG