Linkuri accesibilitate

Statele Unite iau măsuri tot mai stricte împotriva TikTok de frica spionajului chinez


În doar câțiva ani de la lansare, aplicația TikTok a prins din urmă giganți mai vechi din domeniu, precum YouTube și Instagram, în ceea ce privește popularitatea platformei.
În doar câțiva ani de la lansare, aplicația TikTok a prins din urmă giganți mai vechi din domeniu, precum YouTube și Instagram, în ceea ce privește popularitatea platformei.

Teama că aplicația TikTok ar putea fi folosită de China pentru a spiona activitatea Statelor Unite crește pe zi ce trece. În prezent, în SUA, peste 30 de state au luat decizia de a interzice descărcarea și utilizarea aplicației pe dispozitivele eliberate de guvern pentru angajați.

De când a fost lansată în 2017, aplicația TikTok a crescut rapid în popularitate. În prezent, este una dintre cele mai folosite aplicații de socializare din lume, cu mai mult de un miliard de utilizatori activi pe lună la nivel global.

Încă de la început, au existat dubii cu privire la riscurile pe care această platformă le prezintă pentru securitatea națională. TikTok este deținut de compania chineză ByteDance.

Acest lucru a dat naștere temerilor că aplicația ar putea fi folosită de guvernul chinez pentru a spiona, a colecta în mod ilegal datele utilizatorilor și a manipula conținutul pe care aceștia îl pot accesa.

ByteDance a declarat că nu este deținută de guvernul de la Beijing și că acesta nu poate influența deciziile companiei. Dar afirmația nu a calmat situația, iar suspiciunile cu privire la independența companiei față de statul comunist au continuat să crească.

ByteDance și TikTok neagă implicarea guvernului chinez, dar numeroși oficiali ai SUA sunt sceptici cu privire la platformă.
ByteDance și TikTok neagă implicarea guvernului chinez, dar numeroși oficiali ai SUA sunt sceptici cu privire la platformă.

Discuția s-a reaprins anul trecut, când un reportaj Forbes a dezvăluit că ByteDance a folosit TikTok pentru a accesa informațiile jurnaliștilor care investigau compania.

În acest fel, ByteDance ar fi folosit adresele IP (un identificator unic atribuit fiecărui dispozitiv conectat la o rețea) ale jurnaliștilor cu conturi pe TikTok și le-a comparat cu cele ale propriilor angajați, într-o încercare de a descoperi cine furnizează presei date despre companie.

Fostul președinte Donald Trump a amenințat că va interzice în totalitate aplicația de pe piața americană. Proiectul de lege a fost anulat odată cu venirea administrației Biden la Casa Albă.

Dar și noua conducere a abordat subiectul. Pe lângă deciziile luate de mai mult de jumătate dintre statele americane, o decizie similară a fost luată și la nivel federal.

În luna decembrie a anului trecut, Congresul a adoptat o lege care le interzice angajaților guvernului și membrilor armatei să descarce și să folosească aplicația pe dispozitivele emise de la locul de muncă.

Autoritățile spun că măsurile sunt necesare pentru a proteja cetățenii. În statul Alabama, guvernatorul a declarat că este nevoie de astfel de decizii pentru a preveni „operațiunile chineze de infiltrare”, deși nu ar exista dovezi concrete că au loc astfel de activități, notează Washington Post.

Ceea ce este interesant este că state de ambele părți ale spectrului politic au luat măsuri împotriva TikTok. Cele două mari partide americane sunt rareori de acord. De data aceasta există un oarecare consens că TikTok nu poate să opereze în America fără să fie reglementat.

Rămâne de văzut dacă situația se va schimba în cazul în care Congresul va dezbate o propunere legislativă susținută de senatorul Marco Rubio, care ar interzice aplicația la nivel național. Această interzicere ar viza toată societatea, nu doar angajații guvernamentali.

TikTok: parte din cultură sau pericol național?

TikTok a început ca o platformă unde utilizatorii puteau împărtăși filmări scurte, care de cele mai multe ori includeau muzică și coregrafii. Acum, conținutul este foarte variat, iar creatorii distribuie orice de la recenzii de restaurante, recomandări de cărți sau experiențe de călătorie.

Profesori, avocați și alți experți folosesc platforma pentru a împărtăși informații într-un mod captivant, care atrage atenția audienței tinere. Aplicația este folosită în mod oficial și de instituții precum universitățile, care încearcă astfel să formeze o conexiune cu corpul studențesc.

Pentru creatorii de conținut, TikTok a devenit o sursă de venit și de notorietate. Pentru milioanele de utilizatori care vizitează aplicația, TikTok poate fi o sursă de divertisment, de informare, sau poate chiar să creeze comunități de oameni cu interese similare.
Pentru creatorii de conținut, TikTok a devenit o sursă de venit și de notorietate. Pentru milioanele de utilizatori care vizitează aplicația, TikTok poate fi o sursă de divertisment, de informare, sau poate chiar să creeze comunități de oameni cu interese similare.

Dar există și o parte neplăcută. Pe lângă categoriile de conținut periculoase care pot fi promovate, precum diete care pot induce tulburări de alimentație, algoritmii folosiți de platformă i-au pus pe mulți pe gânduri.

O parte din succesul TikTok se datorează acestor algoritmi, care urmăresc postările cu care utilizatorii interacționează cel mai mult și le recomandă conținut asemănător.

Deși, în acest fel, utilizatorii pot beneficia de conținutul care îi interesează, folosirea acestor algoritmi ridică niște semne de întrebare cu privire la felul în care sunt folosite datele personale și în care este triat conținutul.

Când aplicația era încă nouă, au fost interzise postări despre Masacrul din Piața Tiananmen din 1989, un subiect pe care Partidul Comunist Chinez dorește cu orice preț să îl eclipseze. Între timp, restricția a fost ridicată și nu au mai apărut altele, cel puțin nu atât de evidente, care să protejeze gândirea Beijingului.

Totuși, compania încă are acces la datele personale ale utilizatorilor. TikTok colectează și stochează informații precum numele, numărul de telefon, mesajele private, rețeaua mobilă, locația și datele cardului bancar.

Într-o discuție de luna trecută de la o facultate, directorul FBI Christopher Wray a explicat motivele pentru care agenția sa crede că TikTok reprezintă un pericol pentru securitatea națională a SUA: „Compania mamă [ByteDance] este controlată de guvernul chinez, ceea ce îi dă acestuia posibilitatea să folosească aplicația în feluri care ar trebui să ne îngrijoreze”.

Directorul FBI a declarat că puterea pe care Beijingul o are asupra TikTok „este în mâinile unui guvern care nu ne împărtășește valorile.”
Directorul FBI a declarat că puterea pe care Beijingul o are asupra TikTok „este în mâinile unui guvern care nu ne împărtășește valorile.”

Acesta a adăugat că prin controlarea algoritmilor, China ar putea „să manipuleze conținutul și, dacă vrea, să îl folosească pentru operațiuni de influențare. Asta este mult mai periculos în mâinile Partidului Comunist Chinez decât dacă este vorba despre un creator de conținut care promovează un anumit produs”.

Îngrijorările că un guvern străin, mai ales un guvern comunist, ar putea fi implicat în afacerile interne ale SUA sunt un subiect sensibil.

În timpul alegerilor prezidențiale din 2016, Rusia a fost acuzată că ar fi încercat să influențeze rezultatele. Iar cu o zi înainte de alegerile electorale de la jumătatea mandatului din 2022, Evgheni Prigojin, un apropiat din cercul lui Putin (și lider al mercenarilor care luptă pentru acesta - grupul Wagner) , a afirmat că a interferat cu alegerile din America și că va continua să o facă.

Chris Wray a mai declarat că guvernul chinez ar putea să folosească datele colectate despre utilizatori pentru operațiuni de spionaj. Și că acesta poate să acceseze milioane de dispozitive, dându-i posibilitatea să ia parte la „activități cibernetice ostile”.

„Toate acestea sunt în mâinile unui guvern care nu are același set de valori ca noi” și care și-a „dovedit dorința de a fura datele americanilor la o scară nemaiîntâlnită”, mai adaugă directorul FBI.

Acesta face referire la scandalul din 2017 care a vizat firma Equifax, în care au fost compromise datele a peste 148 de milioane de americani. În februarie 2020, guvernul american a acuzat armata chineză că ar fi spart rețelele Equifax, deși Beijingul neagă acuzațiile.

Alți politicieni nu sunt de acord cu noile măsuri. Într-un oraș din statul Dakota de Sud, o membră a consiliului local avertizează că aceste decizii riscă să cauzeze panică și că există probleme mai urgente de gestionat.

Decizia UE

Săptămâna trecută, comisarul pentru piața internă Thierry Breton a avut un apel video cu Shou Zi Chew, CEO al TikTok. Breton l-a avertizat că Uniunea Europeană este hotărâtă să își protejeze cetățenii.

Dacă aplicația nu va respecta reglementările UE, mai ales cele mai noi măsuri adoptate în Actul legislativ pentru serviciile digitale, aceasta riscă să fie interzisă pe tot teritoriul uniunii.

Noua lege include un set de reguli care promovează transparența și care are ca scop protejarea utilizatorilor. Felul în care datele personale sunt utilizate, dar și responsabilitățile companiilor care dețin platforme de socializare sunt detaliate în act.

„Cu audiențe tinere vin și responsabilități mai mari”, a declarat Breton, făcând referire la milioanele de tineri care au acces la conținutul de pe platformă.

  • 16x9 Image

    Mara Ioniță

    Este intern la Europa Liberă. 

    Absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității Queen Mary din Londra și în prezent studentă masterandă în pace și securitate internațională la King's College, Mara s-a alăturat echipei Europa Liberă în noiembrie 2022. A ales jurnalismul din dorința de a-și transforma cunoștințele de drept în articole captivante și ușor accesibile pentru public.

XS
SM
MD
LG