Linkuri accesibilitate

SUA susțin ridicarea protecției brevetelor pentru vaccinul anti-COVID. Industria pharma se opune


Falia dintre țările bogate și cele sărace în ce privește vaccinarea s-a adâncit, iar ridicarea protecției brevetelor pentru vaccinuri ar putea ajuta la o distribuire mai echitabilă.
Falia dintre țările bogate și cele sărace în ce privește vaccinarea s-a adâncit, iar ridicarea protecției brevetelor pentru vaccinuri ar putea ajuta la o distribuire mai echitabilă.

Statele Unite au decis să sprijine ridicarea temporară a protecției brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID-19, ceea ce ar putea pune capăt penuriei de vaccinuri în țările sărace. Decizia, numită istorică” de către directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, are și susținerea a peste o sută de membri ai Organizației Mondiale a Comerțului, dar se lovește de opoziția industriei pharma.

Este o decizie dezamagitoare", a declarat miercuri Federatia Internațională a Industriei si Asociațiilor Farmaceutice (IFPMA), potrivit BBC.

Planul a fost propus de India și Africa de Sud, care susțin că astfel va crește producția de vaccinuri în întreaga lume.

„​Felicit Statele Unite pentru această decizie istorică în favoarea echității în vaccinare, acordând prioritate bunăstării tuturor persoanelor de pretutindeni în acest moment crucial. Acum, să mergem cu toții rapid înainte, solidar, pentru a ne baza pe ingeniozitatea și angajamentul oamenilor de știință care au produs vaccinurile COVID-19 care salvează viețile", a scris pe Twitter directorul general al OMS.

Falia dintre țările defavorizate si cele bogate în ce privește vaccinarea s-a adâncit în ultima perioadă. În curând, Statele Unite și Canada vor extinde vaccinarea la copiii de peste 12 ani, iar Marea Britanie a vaccinat deja populația de peste 50 de ani și-a propus ca până în toamnă să aibă vaccinată toată populația adultă.

Membrii G7 (Statele Unite, Japonia, Canada, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia) au discutat miercuri la Londra despre modalitățile de a împărți dozele excedentare de vaccin țările lor din pentru a veni în ajutorul țărilor sărace. Nevoia de a crește vaccinarea în aceste țări vine și pe fondul crizei umanitare din India, unde noua tulpină, mult mai agresivă, produce în jur de 400.000 de noi cazuri zilnic și s-a răspândit deja în Europa.

„​Este o criză sanitară globală, iar circumstanțele extraordinare ale pandemiei de COVID-19 îndeamnă la măsuri extraordinare", a declarat reprezentanta SUA pentru comerț, Katherine Tai, avertizând însă că e nevoie de timp pentru a ajunge la un acord.

„​Administrația crede cu fermitate în protecția proprietății intelectuale, dar, pentru a pune capăt acestei pandemii, susține ridicarea acestei protecții pentru vaccinurile împotriva COVID-19", a spus ea. Washingtonul participă „activ" la negocierile desfășurate la Organizația Mondială a Comerțului pentru a permite ridicarea acestor brevete, a mai precizat Katherine Tai.

Uniunea Europeană este „pregătită să discute” propunerea americană de suspendare a drepturilor de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor împotriva COVID-19, pentru a accelera producţia şi distribuţia acestora, a declarat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite AFP.

Suntem pregătiţi să discutăm despre felul în care propunerea americană poate permite atingerea acestui obiectiv”, a dat asigurări Ursula von der Leyen, care a precizat că UE este în acest moment „principalul exportator de vaccinuri din lume” şi a chemat celelalte state producătoare să ridice restricţiile la exporturile de vaccinuri.

Proprietatea intelectuală înseamnă creații, cum ar fi invențiile, care sunt protejate de brevete, drepturi de autor și mărci comerciale - permițând inițiatorului să fie recompensat financiar.

În primă fază, țările, peste 60 la număr, care au susținut planul propus de India și Africa de Sud s-au confruntat cu o puternică opoziție din partea administrației americane a lui Donald Trump, Marea Britanie și UE. Însă, președinte american Joe Biden are o altă abordare și a susținut o derogare privind proprietatea intelectuală asociată cu vaccinurile COVID în timpul campaniei prezidențiale din 2020, sprijin pe care l-a reiterat miercuri.

Industria pharma susține că nu brevetele reprezintă blocajul

Katherine Tai a avut întâlniri cu companii farmaceutice de top și a ridicat, de asemenea, problema cu secretarul pentru comerț internațional din Marea Britanie, Liz Truss, la o întâlnire virtuală, luna trecută.

Într-un interviu pentru BBC, șeful OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, a spus că, dacă producătorii de vaccinuri nu reușesc să aprovizioneze lumea, vor trebui să transfere know-how-ul.

De cealaltă parte, companiile farmaceutice nu sunt convinse că brevetele reprezintă blocajul, ci capacitatatea de producție. De aceea, decizia Statelor Unite de a sprijini suspendarea temporară a brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID-19 a fost catalogată drept „dezamăgitoare", de Federația Internațională a Industriei și Asociațiilor Farmaceutice (IFPMA).

„​Suntem pe deplin de acord cu obiectivul ca vaccinurile anti-COVID 19 să fie distribuite rapid și echitabil în întreaga lume. Dar, așa cum am spus deja, o suspendare este răspunsul simplu, dar fals la o problemă complexă", se precizează în comunicatul lobby-ului farmaceutic, potrivit AFP.

„​Suspendarea brevetelor nu va mări producția și nici nu va oferi soluțiile practice de care avem nevoie pentru a combate această criză sanitară mondială", a mai afirmat IFPMA.

IFPMA a afirmat că această suspendare ar putea, în schimb, „​provoca perturbări, distrăgând în loc sa abordeze provocările reale de a putea crește producția și distribuția de vaccinuri anti-COVID-19 în întreaga lume, și anume eliminarea barierelor comerciale, rezolvarea problemelor de blocaj și a penuriei de materii prime și de ingrediente în lanțurile de aprovizionare și disponibilitatea țărilor bogate de a începe să își împartă dozele cu țările sărace".

Dr. Amesh Adalja, cercetător principal la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății, a declarat agenției de știri Reuters că renunțarea „echivalează cu exproprierea proprietății companiilor farmaceutice a căror inovație și investiții financiare au făcut posibilă dezvoltarea vaccinurilor Covid-19 cu prioritate".

Însă, unii experți spun că industria pharma ar trebui să împărtășească tehnicile de producție cu țările mai sărace, acordurile de licențiere fiind un alt mod de a stimula producția.

Unul dintre cei mai mari producători de vaccin Covid este Serum Institute of India, care fabrică jabul Oxford-AstraZeneca în baza unui acord de licențiere cu compania anglo-suedeză.

XS
SM
MD
LG