Linkuri accesibilitate

SUA | Trupele militare din Irak își vor încheia misiunea până la finalul anului


Președintele SUA, Joe Biden, alături de prim-ministrul irakian, Minister Mustafa Al-Kadhimi, după întâlnirea de pe 26 iulie de la Casa Albă.
Președintele SUA, Joe Biden, alături de prim-ministrul irakian, Minister Mustafa Al-Kadhimi, după întâlnirea de pe 26 iulie de la Casa Albă.

Președintele SUA, Joe Biden, spune că trupele americane din Irak își vor încheia misiunea de luptă până la sfârșitul anului, dar își vor menține rolul în consilierea și instruirea forțelor irakiene.

Biden a făcut declarația pe 26 iulie, după întânirea cu premierul Mustafa al-Kadhemi la Casa Albă. Într-o declarație comună SUA-Irak emisă de Departamentul de Stat, se arată că relația de securitate va fi axată pe instruire, consiliere și schimb de informații.

Statele Unite au declarat în aprilie că cei 2.500 de soldați americani aflați încă în Irak vor trece la un rol axat pe instruire și consiliere, dar nu au spus când va avea loc tranziția.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a refuzat să spună câți dintre cele 2.500 de soldați americani vor rămâne în Irak până la sfârșitul anului.

Forțele americane au invadat Irakul acum 18 ani pentru a-l îndepărta pe Saddam Hussein și ulterior au condus o coaliție pentru a lupta împotriva extremiștilor statului islamic care au amenințat țara.

Într-o declarație emisă de Casa Albă, se menționează că Biden și Kadhemi s-au angajat într-un parteneriat continuu de securitate „pentru a se asigura că [Statul Islamic] nu poate reapărea niciodată și pentru a permite comunităților care se recuperează din teroare să se reconstruiască cu demnitate chiar și în timp ce Statele Unite trec la un rol pur consultativ.”

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG