„Statele Unite și-au intensificat atacurile aeriene în sprijinul forțelor afgane în ultimele zile și suntem pregătiți să continuăm acest nivel sporit de sprijin în săptămânile ce urmează, dacă talibanii își continuă atacurile”, a declarat oficialul militar pentru reporterii din Kabul.
Generalul McKenzie a recunoscut că va urma o perioadă dificilă pentru guvernul afgan, aflat în plină retragere din multe districte din țară cucerite de talibani. Cu toate acestea, McKenzie crede în victoria statului afgan împotriva acestora.
„Talibanii încearcă să creeze un sentiment de inevitabilitate în legătură cu campania lor. Greșesc”, a spus acesta. „Victoria talibanilor nu este inevitabilă.”
Afirmația acestuia vine după ce Statele Unite continuă ofensiva aeriană împotriva acestora.
Joi, 22 iulie, armata americană a bombardat două poziții ale talibanilor din regiunea Kandahar, potrivit mai multor oficiali ai apărării. Trei din ultimele 4 lovituri aeriene efectuate de SUA au vizat echipamentele forțelor de securitate afgane, capturate de către talibani.
Numărul loviturilor aeriene se află, în schimb, în scădere, după ce armata americană a purtat 7 asemenea lovituri în ultimele 30 de zile, multe dintre acestea prin intermediul dronelor.
În lipsa suportului militar american oferit forțelor de securitate afgane, avansul talibanilor continuă.
Potrivit Comandamentului Central, Statele Unite și-au retras mai bine de 95 la sută din trupele aflate pe teritoriul afgan. Președintele Joe Biden a adăugat că retragerea completă va avea loc până pe 31 august.
După această dată, aproximativ 650 de soldați americani vor rămâne staționați pentru a asigura prezența diplomatică a Statelor Unite în Afganistan și a menține securitatea de pe aeroportul internațional din Kabul.
Violențele împotriva civililor cresc
Poporul afgan continuă să sufere de pe urma războiului civil. Multe dintre victime sunt, în prezent, civili.
În intervalul 1 ianuarie – 30 iunie 2021 au existat 5.183 de victime, dintre care 1.659 de morți și 3.524 de răniți, potrivit unui raport publicat de către Misiunea Națiunilor Unite de Asistență în Afganistan. Acesta este cel mai ridicat număr înregistrat de victime în prima jumătate a unui an din 2018 încoace.
Atunci, în primele șase luni de conflict, statul afgan înregistra 5.205 victime, dintre care 1.729 de morți și restul de răniți.
Numărul de victime în rândul civililor a crescut simțitor odată cu începerea retragerii trupelor americane, pe 1 mai.
De atunci și până pe 30 iunie 2021, 783 de civili au fost uciși, iar alți 1.609 au fost răniți. Marea majoritate a acestora, 40 la sută, au fost prinși în atacuri cauzate de către dispozitive explozive improvizate. Aproximativ 32 la sută au căzut victime luptelor de la sol.
Deborah Lyons, trimisul special al ONU în Afganistan, i-a rugat pe liderii afgani și talibani să se reunească la masa de negocieri în vederea stabilirii ordinii în țară.
„Opriți afganii să se lupte între ei. Protejați poporul afgan și dați-le speranța la un viitor mai bun”, a afirmat aceasta.
Multe dintre atacurile petrecute în ultima vreme au vizat școli și instituții medicale. Cel mai sângeros atac îndreptat împotriva elevilor afgani a survenit pe 8 mai, când școala Sayed ul-Shuhada din Kabul a fost lovită de două explozii produse la porțile acesteia. În urma atacului, 85 de civili, printre care și 42 de fete, au fost uciși, iar alți 216 au fost răniți.
Grupurile cele mai afectate de atacuri sunt femeile și copiii. Potrivit raportului, 219 femei au fost ucise și alte 727 au fost rănite în intervalul 1 ianuarie – 30 iunie 2021, o creștere cu aproximativ 82 la sută în rândul acestora comparativ cu primele 6 luni ale anului trecut.
Numărul de victime în rândul copiilor în primele șase luni din 2021 este mult mai mare – 468 de morți și alți 1.214 răniți, o creștere cu aproximativ 55 la sută spre deosebire de intervalul 1 ianuarie – 30 iunie 2020.
În aceste condiții, ministrul de externe afgan, Mohammad Haneef Atmar, a discutat într-un interviu pentru Foreign Policy, despre nevoia guvernului afgan de a ajunge la un consens cu forțele talibane pentru a opri masacrarea inocentă a oamenilor.
„Este o situație dificilă din cauza eșecului talibanilor de a-și onora obligațiile ce le revin în temeiul acordului de pace de la Doha. Cu toții am acționat cu bună credință. De la anunțul plecării trupelor străine din Afganistan, talibanii au lansat o campanie teroristă masivă, în toată țara. Peste 3.500 de oameni au fost uciși, 30 la sută dintre aceștia fiind civili, dar mai ales personal militar, iar 200.000 au fost strămutați din cauza creșterii violențelor venite din partea talibanilor”, a explicat acesta.
Aceste violențe crescute, potrivit ministrului afgan, au coincis totodată cu necesitatea oferirii de ajutor medical populației în contextul pandemiei de Covid-19, dar și în condițiile în care țara se confruntă cu o secetă periculoasă.
Un raport al Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, publicat în iunie 2021, a afirmat că seceta din nord-estul Afganistanului riscă să afecteze recoltele din toamnă a în jur de 60 la sută din fermieri (aproximativ 586.861 de persoane).
Ministrul de externe afgan le oferă, în acest sens, talibanilor șansa de a lua parte la un guvern de uniune națională. Cu toate acestea, talibanii trebuie să respecte condițiile impuse de guvernul afgan.
„Numărul unu este să înceteze uciderea afganilor. Să accepte încetarea focului și să oprească violența, în conformitate cu obligațiile lor sub acordul de la Doha.”
„Numărul doi este să se comporte ca niște cetățeni responsabili. Dacă au viziune politică pentru această țară, această viziune trebuie să fie în concordanță cu valorile religiei noastre și cu valorile universale. Aceste valori i-ar îndruma să participe într-un mod civilizat, pașnic și acceptabil la politica țării”, a continuat el.
„Noi, în schimb, le oferim pace și șansa de a participa la guvernarea țării. Vor putea să demonstreze dacă viziunea lor are vreo valoare. Așa pot contribui. Dacă au încredere în viziunea lor, în ideile și programul de guvernare pe care aceștia îl susțin, ar trebui să le explice asta oamenilor, iar poporul afgan va decide daca este ceva ce ei își doresc să aibă (din partea conducerii, n.r.)”, a concluzionat Atmar.
Facebook Forum