Antony Blinken: SUA nu a încurajat și nici nu a dat girul Ucrainei pentru atacuri în Ucraina
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat marți că SUA nu a încurajat și nici nu a acordat o permisiune Ucrainei de a efectu atacuri în Ucraina.
„Nici nu am încurajat și nici nu am dat permisiunea Ucrainei să efectueze atacuri în interiorul Rusiei”, a spus Antony Blinken, citat de presa internațională.
Două baze aeriene strategice ale Rusiei, din Satov și Ryazan au fost lovite luni cu drone, despre care Rusia sunt că sunt de tip sovietic și au fost lansate din Ucraina. Trei persoane au murit în urma atacurilor și o parte a infrastructurii bazelor aeriene a fost afectată.
Kievul nu și-a asumat responsabilitatea pentru atacuri, dar nici nu a negat că ar avea vreun amestec.
Un al treilea atac, tot cu dronă, a vizat baza aeriană din Kursk, din sudul Rusiei, în apropierea graniței cu Ucraina. Un depozit de petrol ar fi luat foc în urma incidentului, fără să se fi înregistrat însă victime.
Comisia Europeană ia în calcul interzicerea de investiții noi în sectorul minier rusesc
Comisia Europeană ia în calcul interzicerea de noi investiții în sectorul minier din Rusia, ca parte dintr-un nou pachet de sancțiuni adoptat împotriva Moscovei, transmite Financial Times. Scopul noilor sancțiuni este acela de a diminua capacitatea Kremlinului de a își finanța războiul împotriva Ucrainei.
Interzicerea investițiilor în sectorul minier, care va excepta anumite produse specifice, face parte dintr-un al nouălea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene pe care Bruxelles-ul îl va discuta cu statele membre în zilele următoare și asupra căruia vor încerca să ajungă la un acord până la sfârșitul săptămânii viitoare, au declarat pentru Financial Times trei surse sub condiția anonimatului.
Oficialii europeni anunță sprijin necontenit pentru Ucraina în ciuda vetoului dat de Ungaria
Vice-președintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat reporterilor că Uniunea Europeană trebuie să își mențină promisiunile față de Ucraina.
„Ucraina este o țară la război. Are nevoie de sprijinul nostru și nu putem permite ca un singur stat membru UE să împiedice sau să întârzie acest ajutor financiar”, a declarat Dombrovskis, citat de The Guardian.
Ungaria a votat marți împotriva a unui împrumut în valoare de 18 miliarde de euro acordat Ucrainei, în timp ce miniștrii de Finanțe ai UE au întârziat o decizie cu privire la deblocarea fondurilor destinate reclădirii economiei maghiare după pandemia de Covid.
Ministrul de finanțe al Ungariei, Mihaly Varga, a confirmat decizia Executivului de la Budapesta de a bloca împrumutul acordat Ucrainei.
La rândul său, ministrul de Finanțe al Cehiei, Zbynek Stanjura, care a coordonat reuniunea de marți a miniștrilor de Finanțe ai UE, a transmis că blocarea fondurilor europene destinate Ucrainei va fi analizată la pachet alături de orice viitoare decizie a Uniunii de a aproba PNRR-ul Ungariei.
„Banii vor merge în Ucraina, fie că la finanțare vor participa 27 sau 26 de state membre. Trebuie să fim capabili să trimitem acești bani Ucrainei”, a continuat Stanjura.