UE pune în aplicare al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Uniunea Europeană va adopta un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat miercuri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de CNN.
Pachetul, cel de-al nouălea adoptat de blocul comunitar de la începutul invaziei, include alte aproape 200 de persoane și entități pe lista de sancțiuni. Aceasta include forțe armate, membri ai Dumei de Stat a Rusiei și companii din domeniul apărării.
„Lista acoperă figuri cheie în atacurile brutale și deliberate cu rachete ale Rusiei împotriva civililor”, a declarat ea într-o înregistrare video postată pe Twitter. De asemenea, UE va sancționa alte trei bănci rusești, inclusiv o interdicție totală de tranzacționare impusă băncii de dezvoltare regională a țării, „pentru a secătui și mai mult fondul de război al lui Putin”, a adăugat ea.
Măsurile vor reduce, de asemenea, accesul Rusiei la drone, atât direct, cât și prin intermediul furnizorilor din țări terțe, cum ar fi Iranul, a precizat președinta Comisiei Europene.
UE va impune, de asemenea, noi controale asupra exporturilor, cu accent pe bunurile cu dublă utilizare, cum ar fi produse chimice, agenți neurotoxici, componente electronice și IT, care „ar putea fi folosite de mașina de război a Rusiei”, a adăugat von der Leyen.
Kuleba: 31 de cazuri cu plicuri și colete trimise la misiunile diplomatice ale Ucrainei
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat miercuri că pachetele suspecte continuă să fie trimise la misiunile diplomatice ale Ucrainei din străinătate, scrie CNN.
„În ultimele două zile, mai multe pachete suspecte au fost primite de ambasadele (Ucrainei, n.r.) din Italia, Polonia, Portugalia, România și Danemarca, precum și la consulatul din Gdansk”, a declarat Kuleba.
Potrivit lui Kuleba, numărul total de amenințări se ridică la 31 de cazuri în 15 țări: Austria (1), Croația (1), Republica Cehă (2), Danemarca (1), Franța (1), Ungaria (2), Italia (4), Kazahstan (1), Olanda (1), Polonia (6), Portugalia (2), România (2), Spania (5), Vatican (1), Statele Unite (1) și Ungaria (1).
Unele dintre pachete conțineau ochi de animale, iar altele încărcături explozive brute, a precizat el.
Kuleba a continuat prin a declara că toate pachetele suspecte prezintă aceeași presupusă „adresă a expeditorului”, care este un „dealer de mașini din orașul german Sindelfingen”. Nu există nicio dovadă că această adresă ar avea vreo legătură cu pachetele.
Belarus mută trupe și armament de-a lungul graniței cu Ucraina
Belarus a anunțat că mută trupe și armament de-a lungul graniței cu Ucraina, invocând „amenințări antiteroriste”, potrivit agenției de presă de stat BelTA, citată de CNN.
Anunțul vine pe fondul creșterii tensiunii de-a lungul graniței de nord a Ucrainei cu Belarus, care a fost folosită drept platformă de lansare a invaziei Ucrainei în luna februarie.
„În această perioadă, este planificată deplasarea echipamentelor militare și a personalului forțelor de securitate națională, restricționarea temporară a circulației cetățenilor și a transportului de-a lungul anumitor drumuri publice și utilizarea de arme false în scopuri de antrenament”, a relatat BelTA, citând Consiliul de Securitate al Belarusului.
Belarus a anunțat, de asemenea, începerea exercițiilor militare în conformitate cu „campania de conscripție din toamnă pentru ca noii recruți să primească pregătirea militară de bază”.
În weekend, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat Belarus și s-a întâlnit cu președintele Aleksandr Lukașenko. Trupele belaruse nu au luat parte la conflict, lucru reiterat de Lukașenko în luna octombrie.
Vladimir Putin: Riscul unui război nuclear, „în creștere”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat că amenințarea unui război nuclear se află „în creștere”, în timpul unei sesiuni anuale televizate a Consiliului Rusiei pentru Drepturile Omului.
Potrivit The Guardian, Putin a insistat asupra faptului că Rusia nu a „înnebunit” și că propriul arsenal nuclear nu este decât un mijloc de descurajare pur defensiv. El a mai precizat că Rusia va folosi armele nucleare doar ca răspuns la un posibil atac, fără a da detalii.
„Rusia are cele mai avansate arme, dar nu dorim să le fluturăm în jur”, a declarat liderul de la Kremlin. El a declarat că Federația Rusă ar putea deveni „singurul garant al integrității teritoriale a Ucrainei”, la aproape 10 luni după ce forțele Moscovei au invadat țara învecinată.
„Totul depinde de noii lideri ai Ucrainei”, a transmis Putin, făcând referire la faptul că orice discuție despre integritatea teritorială a Ucrainei nu va fi purtată cu actuala conducere de la Kiev.