Linkuri accesibilitate

O a treia bază aeriană din Rusia, de la Kursk, a fost lovită marți, într-un atac cu dronă, după alte două atacuri, luni, pe care Rusia le impută Ucrainei.
O a treia bază aeriană din Rusia, de la Kursk, a fost lovită marți, într-un atac cu dronă, după alte două atacuri, luni, pe care Rusia le impută Ucrainei.

Războiul din Ucraina | Raport ONU: Peste 400 de civili uciși în februarie-aprilie 2022. Putin: Riscul unui război nuclear, în creștere

Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat că SUA nu a încurajat și nici nu și-a dat acordul ca Ucraina să efectueze atacuri în Rusia, după ce trei baze aeriene ale acesteia au fost lovite, luni și marți. Ucraina nu și-a asumat responsabilitatea, dar nici nu a negat implicarea.

Principalele evenimente:

17:30 7.12.2022

Rusia va lupta prin „toate mijloacele disponibile” pentru a câștiga războiul, afirmă Putin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat miercuri că Rusia va continua să „lupte pentru interesele sale naționale” prin „toate mijloacele disponibile” dacă va fi necesar.

„Vom acționa pe baza a ceea ce avem. Nu poate exista decât un singur răspuns din partea noastră - o luptă consecventă pentru interesele noastre naționale. Vom continua să facem acest lucru și să nu lăsăm pe nimeni să se creadă în altceva ... În primul rând, bineînțeles, ne vom concentra pe mijloacele pașnice. Dar dacă nu mai rămâne nimic altceva, atunci ne vom apăra cu toate mijloacele disponibile de care dispunem”, a declarat Vladimir Putin.

Dintre cei 300.000 de oameni chemați la mobilizarea parțială, 150.000 se află în prezent în Ucraina, a transmis miercuri liderul rus la o reuniune a Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia. „Dintre aceștia, doar 77.000 sunt în unități de luptă, în timp ce restul fac parte din forțele de apărare teritorială sau primesc pregătire suplimentară”, a continuat președintele Rusiei, Vladimir Putin. O mobilizare suplimentară „nu are sens” în prezent, a adăugat el.

Putin a promis, de asemenea, să rezolve problema lipsei de echipament pentru trupele rusești din Ucraina.

Potrivit lui Putin, așa-numita „operațiune militară specială” din Ucraina este un „proces de lungă durată”, dar el a descris apariția unor noi teritorii și a Mării Azov ca parte a Federației Ruse ca fiind un „rezultat semnificativ”.

17:19 7.12.2022

Preot ortodox din Ucraina, condamnat la 12 ani de închisoare

Un preot acuzat că a divulgat Rusiei informații despre pozițiile trupelor ucrainene a fost condamnat la 12 ani de închisoare, potrivit Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), citat de CNN.

SBU a declarat că liderul Bisericii Ortodoxe Ucrainene din orașul Lișiceansk „a transmis ocupanților informații despre pozițiile de luptă ale trupelor ucrainene în oraș, precum și în zona Severodonețk” din regiunea Lugansk.

SBU a precizat că preotul i-a „informat”, de asemenea, pe ruși cu privire la localnicii care ar putea opune rezistență la ocupație.

Preotul a fost reținut în aprilie, cu două luni înainte ca Lișiceansk să cadă în mâinile armatei ruse.

SBU a declarat că preotul a fost recrutat de Rusia în timpul unei vizite în această zonă în 2014 și că de atunci a fost în contact constant cu un lider al autoproclamatei Republici Populare Lugansk.

De asemenea, SBU a declarat că a colectat dovezi împotriva altor doi informatori ruși din aceeași regiune, inclusiv un al doilea preot din Lugansk. Serviciile ucrainene au afirmat că doi ucraineni au fost răpiți după ce al doilea preot le-a furnizat informații rușilor.

15:27 7.12.2022

TIME: Volodimir Zelenski, persoana anului

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost desemnată persoana anului 2022 de către publicația americană TIME.

Anunțul vine la doar două zile după ce ziarul britanic Financial Times l-a desemnat, de asemenea, pe Zelenski drept personalitatea anului.

Președintele ucrainean a câștigat sprijinul și lauda Occidentului pentru curajul și determinarea de a rămâne în Ucraina și de a coordona războiul împotriva soldaților ruși, care au invadat țara la finalul lunii septembrie.

În urma relațiilor apropiate și a presiunilor diplomatice făcute de Guvernul Ucrainei asupra statelor din Vest, Kievul a reușit să obțină sprijin militar semnificativ alături de ajutoare umanitare și financiare pentru a putea face față invaziei.

La finalul lunii martie, armata rusă s-a retras din nordul Ucrainei după ce Moscova a eșuat să ocupe Kievul. În septembrie, armata ucraineană i-a forțat pe soldații ruși să se retragă din nord-estul Ucrainei, iar în noiembrie, trupele Kievului au eliberat orașul Herson, aflat sub ocupație rusească încă de la începutul invaziei.

14:36 7.12.2022

Raport ONU: Peste 400 de civili uciși de trupele ruse în prima parte a războiului

Cel puțin 441 de persoane civile au fost ucise de trupele ruse de la începutul invaziei din Ucraiana și până la începutul lunii aprilie, potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), transmite Reuters.

Raportul, realizat de Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului din cadrul ONU a documentat execuțiile sumare și atacurile din peste 100 de orașe și sate din trei regiuni ale Ucrainei, Kiev, Cernigov și Sumi.

Autoritățile ucrainene au acuzat trupele ruse de comiterea unor masacre umane, în Bucha. În imagine, îngroparea unor cadavre neidentificate, care ar fi fost ucise de trupele ruse, într-un cimitir din localitate, în luna august.
Autoritățile ucrainene au acuzat trupele ruse de comiterea unor masacre umane, în Bucha. În imagine, îngroparea unor cadavre neidentificate, care ar fi fost ucise de trupele ruse, într-un cimitir din localitate, în luna august.

„Faptele au fost comise de forțele armate ruse care controlau aceste zone și s-au soldat cu moartea a 441 de civili (341 de civili, 72 de femei, 20 de băieți și 8 fete)”, notează raportul, ai cărui autori menționează că cifrele ar putea fi și mai mari. Alte aproape 200 de ucideri erau încă în curs de documentare la finalul lunii octombrie.

În Bucha, din regiunea Kiev, aflată în controlul trupelor rusești între 5-30 martie, experții au constat 73 de ucideri și sunt în curs de verificare a datelor în alte 103 cazuri.

Cercetările s-au concentrat asupra unor zone controlate de trupele ruse la începutul războiului întrucât acolo ar fi existat informații sau acuze cu privire la uciderea de civili, dar și pentru că experții au putut avea acces în acestea după retragerea trupelor rusești.

Rusia a negat în permanență uciderea voluntară de civili în ceea ce numește operațiune militară specială, mai notează agenția de presă.

Conform Biroului din cadrul ONU de la începutul războiului până în 4 decembrie au fost 6.702 de victime civile, încălcări ale drepturilor acestora fiind comise de către ambele tabere. Raportul arată că unele victime prezintă semne care arată că ar fi fost ucise intenționat.

Experții atrag atenția că uciderea voluntară de civili reprezintă o încălcarea gravă a Convenției Drepturilor Omului de la Geneva și e considerată crimă de război în lumina statutului de înființare a Tribunalului Penal Internațional.

Scopul raportului este să documenteze numărul civililor uciși în timpul războiului din Ucraina și să ducă în fața justiției făptașii, potrivit Reuters.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG