Atacuri ale armatei ruse în centrul Ucrainei, în regiunile Zaporojie și Dnipropetrovsk.
Armata rusă a atacat, cu drone kamikaze și artilerie grea, localități din regiunile Zaporojie și Dnipropetrovsk, din centrul Ucrainei.
Toate dronele lansate în regiunea Dnipropetrovsk au fost distruse, a scris guvernatorul regiunii, Valentyn Reznichenko, pe Telegram, citat de site-ul central al Europei Libere.
„Militarii au făcut o treabă execlentă. Am doborât toate dronele direcționate de inamic în zonă”, a scris acesta. Bombardamentele au vizat în special districtul Nicopol, producând mai multe pagube.
De asemenea, trupele ruse au lansat atacuri cu rchetă și în două localități din regiunea Zaporojie, potrivit guvernatorului Oleksandr Staruh. Trei persoane au fost rănite, o casă a fost distrusă și altele avariate, potrivit acestuia.
Atacurile trupelor ruse vin după trei atacuri ale unor baze aeriene din interiorul Rusiei, despre care Kremlinul susține că ar fi fost lansate din și de către Ucraina. Pe de altă parte, luni, Rusia a lansat un val de rachete asupra mai multor regiuni ale Ucrainei, afectând infrastructura de energie.
"Military men from the air command East did a great job. We shot down all eight enemy drones that the enemy directed at the area,"Reznichenko wrote on Telegram.
Departamentul de stat al SUA: Vrem pace și nu o pauză, care ar da ocazia Rusiei să revină cu forțe proaspete
SUA continuă să susțină militar Ucraina pentru a-și apăra teritoriul și pentru a înfrunta agresorii ruși care au invadat țara dar nu pentru a ataca peste graniță, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.
„Furnizăm Ucrainei ce are nevoie pentru a le folosi pe teritoriul său, pe pământ ucrainean, să înfrunte agresoruu ruși, agresorii ruși care au trecut granița”, a sus Ned Price, citat de Turan News, agenție independentă de presă din Azerbaijan.
El a mai spus că Washington-ul „nu a oferit Ucrainei arme pe care să le folosească în interiorul Rusiei” și că a reamintit că echipamntele livrate sunt „sunt arme defensive”.
Întrebat despre avertismentele lansate inclusiv de alți oficiali americani, precum Antony Blinken, cum că Rusia ar putea folosi o „falsă ieșire” din război, care i-ar oferi un respiro pentru a-și relua în forță invazia din Ucraina, purtătorul de cuvânt al Departamntului de Stat a spus:
„Ucrainenii vor pace. Comunitatea transatlantică vrea pace. Ce nu vrem este o pauză. Pentru că dacă o să avem o pauză în loc de pace, știm că președintele Putin va folosi acea pauză pentru reechipare, refacere, regrupare și - cel mai probabil, să revină în Ucraina cu dorință reînnoită de răzbunare. Și asta nu e în interesul unei păci juste și cu siguranță nu în interesul unei păci durabile”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a spus că Rusia nu vede pentru moment posibilitatea unor negocieri de pace și că acestea pot avea loc, din perspectiva Moscovei, doar după ce atinge scopurile „operațiunii militare speciale”.
Ministrul apărării din Ucraina: Nu e nevoie de o mobilizare suplimentară de oameni
Forțele armate ucrainene au suficienți oameni, astfel că nu este nevoie de o mobilizare suplimentară de forțe, ca răspuns la mobilizarea suplimentară pe care ar pregăti-o Rusia, spune ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, citat de agenția ucraineană de presă Interfax.
„În acest moment nu se pune problema unei mobilizări suplimentare - avem destui oameni în Forțele armate al Ucrainei și în general în sectorul securității și în cel al apărării”, a spus Reznikov.
Întrebarea, adresată în cadrul unei emisiuni de tip teleton lansate în Ucraina după începutul invaziei rusești, a fost pusă în context cu o nouă mobilizare de personal care ar fi în pregătire în Rusia, fapt pe care Kremlinul nu l-a negat recent, dar nici nu l-a confirmat.
„Ce avem nevoie - și nu o ascundem, le spunem partenerilor străini - avem nevoie de arme și iar arme... Partenerii știu că aceste lucruri îi pot face pe ce care luptă pe front să aubă mai mult succes, eficiență, cum am demonstrat-o de nouă luni”, a spus el, mai notează Interfax.
Ministrul de interne ucrainean Denys Monastyrsky a declarat și el anterior că deocamdată nu e nevoie de convocări de personal, întrucât cei interesați să fie înrolați în Forțele armate se prezintă voluntar în centrele de recrutare. Astfel, Armata are posibilitatea să îi aleagă pe cei mai pregătiți, a mai spus oficialul ucrainean.
Raport ONU: Peste 400 de civili uciși de trupele ruse în prima parte a războiului
Cel puțin 441 de persoane civile au fost ucise de trupele ruse de la începutul invaziei din Ucraiana și până la începutul lunii aprilie, potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), transmite Reuters.
Raportul, realizat de Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului din cadrul ONU a documentat execuțiile sumare și atacurile din peste 100 de orașe și sate din trei regiuni ale Ucrainei, Kiev, Cernigov și Sumi.
„Faptele au fost comise de forțele armate ruse care controlau aceste zone și s-au soldat cu moartea a 441 de civili (341 de civili, 72 de femei, 20 de băieți și 8 fete)”, notează raportul, ai cărui autori menționează că cifrele ar putea fi și mai mari. Alte aproape 200 de ucideri erau încă în curs de documentare la finalul lunii octombrie.
În Bucha, din regiunea Kiev, aflată în controlul trupelor rusești între 5-30 martie, experții au constat 73 de ucideri și sunt în curs de verificare a datelor în alte 103 cazuri.
Cercetările s-au concentrat asupra unor zone controlate de trupele ruse la începutul războiului întrucât acolo ar fi existat informații sau acuze cu privire la uciderea de civili, dar și pentru că experții au putut avea acces în acestea după retragerea trupelor rusești.
Rusia a negat în permanență uciderea voluntară de civili în ceea ce numește operațiune militară specială, mai notează agenția de presă.
Conform Biroului din cadrul ONU de la începutul războiului până în 4 decembrie au fost 6.702 de victime civile, încălcări ale drepturilor acestora fiind comise de către ambele tabere. Raportul arată că unele victime prezintă semne care arată că ar fi fost ucise intenționat.
Experții atrag atenția că uciderea voluntară de civili reprezintă o încălcarea gravă a Convenției Drepturilor Omului de la Geneva și e considerată crimă de război în lumina statutului de înființare a Tribunalului Penal Internațional.
Scopul raportului este să documenteze numărul civililor uciși în timpul războiului din Ucraina și să ducă în fața justiției făptașii, potrivit Reuters.