Linkuri accesibilitate

SUA va retrage trupele din Afganistan până în septembrie


Joe Biden promite că trupele americane din Afganistan vor fi retrase până în septembrie

Președintele american Joe Biden va retrage trupele militare americane din Afganistan până în luna septembrie, scrie CNBC, care citează Reuters. SUA va amâna astfel termenul de 1 Mai care fusese stabilit anterior de administrația Donald Trump.

Retragerea trupelor va coincide cu a 20-a aniversare a atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2011, care au declanșat intrarea într-un lung război al SUA și al aliaților săi.

Anunțul privind retragerea trupelor vine în momentul în care secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin se întâlnesc cu partenerii NATO la Bruxelles.

Administrația Trump a încheiat în februarie 2020 un acord cu talibanii care stabilea un încetare a focului și o reducere a trupelor americane de la 13.000 de soldați, la 8.600 până în iulie anul trecut.

Același acord stabilea că toate forțele străine urmau să plece din Afganistan până în mai 2021. În prezent, în Afganistan există aproximativ 2.500 de membri ai serviciului SUA.

Contribuția României

Luna trecută, Biden a declarat reporterilor în timpul primei sale conferințe de presă că termenul de 1 mai nu poate fi respectat.

„Va fi greu să respectăm termenul limită de 1 mai”, a spus Biden, adăugând că „nu intenționez să rămân acolo mult timp”. Când a fost întrebat dacă membrii serviciului SUA vor rămâne în Afganistan încă un an, Biden a spus că nu crede asta.

„Nu rămânem mult timp. Vom pleca, întrebarea este când plecăm”, a spus președintele. Războaiele din Afganistan, Irak și Siria au costat contribuabilii americani mai mult de 1,57 trilioane de dolari începând cu la 11 septembrie 2001, potrivit unui raport al Departamentului Apărării.

România, ca membru NATO, se numără printre țările care a trimis forțe militare în Afganistan. Țara noastră s-a alăturat acțiunilor militare începând cu 2002, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

În jur de 700 de militari români se aflau la baza din Kandahar în 2019, la momentul anunțului privind retragerea trupelor făcut de Donald Trump.

26 de militari români și-au pierdut viața și 100 au fost răniți în timpul operațiunilor din Afganista.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG