Un submarin rusesc cu propulsie nucleară și alte cinci nave rusești au părăsit portul Havana pe 17 iunie după o escală de cinci zile.
Submarinul rus cu propulsie nucleară Kazan - despre care Cuba a spus că nu transporta arme nucleare - a andocat la Havana pe 12 iunie.
Washingtonul a declarat că nu vede vizita ca pe o amenințare, dar mai multe nave de război americane au urmărit flota rusă. Un submarin de atac rapid s-a deplasat la baza navală din Guantanamo Bay, Cuba, ca parte a unei vizite planificate și de rutină în port, după cum a declarat un șef al marinei americane.
Și o navă de patrulare a Marinei Canadei a andocat în Havana. Ottawa a spus că nava a sosit pe 14 iunie pentru a semnala caracterul „capabil și dislocabil” al armatei canadiene.
Ministerul rus al Apărării a anunţat într-un comunicat, citat miercuri de agenţia rusă de presă Interfax, că, înainte de a intra în portul Havana, flotila a făcut „un exerciţiu privind folosirea rachetelor de înaltă precizie”.
În timp ce navele rusești se aflau la Havana, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi omologul său cubanez, Bruno Rodriguez, s-au întâlnit, miercuri, la Moscova.
Bruno Rodriguez i-a transmis lui Serghei Lavrov „respingerea de către Guvernul său a expansiunii Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) către frontiera rusă care”, în opinia sa, „a condus la conflictul actual din Europa între Moscova şi Kiev”.
Diplomatul cubanez a cerut „o soluţie diplomatică, constructivă şi realistă a crizei în regiune”.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.