Linkuri accesibilitate

Submersibilul dispărut în Atlantic, căutat în continuare deși au fost detectate „zgomote subacvatice” repetate


Submersibilul Titan este pregătit pentru o scufundare în Oceanul Atlantic, în cadrul unei expediții către Titanic, duminică, 18 iunie 2023.
Submersibilul Titan este pregătit pentru o scufundare în Oceanul Atlantic, în cadrul unei expediții către Titanic, duminică, 18 iunie 2023.

O operațiune masivă de căutare este în curs de desfășurare pentru a găsi submersibilul Titan, cu cinci persoane la bord, care a dispărut duminică în timpul unei excursii către epava Titanicului.

Paza de Coastă americană a declarat marți că zgomote subacvatice au fost detectate de un avion canadian P-3, ceea ce a determinat mutarea resurselor pentru a explora originea lor, dar „căutările au dat rezultate negative”, transmite Associated Press.

Potrivit revistei Rolling Stone, avionul „a detectat bubuituri la fiecare 30 de minute” în sectorul în care se afla. „Patru ore mai târziu, un alt sonar a fost desfăşurat şi bubuituri s-au auzit în continuare”, menționează revista.

„Există speranțe pentru supraviețuitori”, potrivit unei note interne a guvernului american citate de CNN, deși rezervele de aer ale navei se diminuează constant.

La bord sunt cinci persoane, iar rezervele de oxigen ale submersibilului ajung pentru 96 de ore.

Conform specialiștilor citați de presa internațională, echipajul ar mai avea la dispoziție aproximativ 24 de ore.

Contactul cu submersibilul, unicat în lume, a fost pierdut duminică, după aproximativ o oră şi 45 de minute de la scufundare.

Conform AFP, proprietarul submersibilului Titan a concediat un angajat care a evocat probleme de securitate în 2018.

David Lochridge, fost director pentru operaţiunile maritime al companiei OceanGate, a reclamat „proiectarea experimentală şi netestată" a submersibilului Titan.

Cine se află la bord

La bord se află un aventurier britanic, un scafandru francez, un tată și un fiu pakistanezi și fondatorul companiei care operează turul, potrivit postărilor din rețelele de socializare, unei declarații a familiei și surselor CNN.

  • Paul-Henri Nargeolet, un scafandru francez cu zeci de ani de experiență în explorarea Titanicului; fost comandant în marina franceză - informație furnizată de familia sa;
  • Miliardarul britanic Hamish Harding; un explorator cunoscut, el se află la bord potrivit companiei sale Action Aviation;
  • Shahzada și Sulaiman Dawood, tată și fiu din Pakistan; Familia lor a precizat că cei doi au făcut „călătoria pentru a vizita rămășițele Titanicului în Oceanul Atlantic”.
  • Stockton Rush, directorul general și fondatorul OceanGate.

Epava Titanicului se află la aproape 4.000 de metri adâncime și la aproximativ 700 kilometri sud de orașul St John's, de pe insula Newfoundland, în largul coastei atlantice a Canadei.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG