Linkuri accesibilitate

Paza de Coastă americană: Submersibilul Titan a implodat în Atlantic. Cei cinci pasageri sunt morţi


Fotografie nedatată cu submersibilul Titan, operat de OceanGate Expeditions pentru a explora epava Titanicului - scufundat în largul coastei din Newfoundland, Canada.
Fotografie nedatată cu submersibilul Titan, operat de OceanGate Expeditions pentru a explora epava Titanicului - scufundat în largul coastei din Newfoundland, Canada.

Nu există supraviețuitori după ce bucăți din submersibilul Titan au fost găsite pe fundul Oceanului Atlantic. Contactul cu nava sa de sprijin de la suprafață a fost pierdut pe 18 iunie, la scurt timp după scufundarea către epava Titanicului.

Cinci persoane aflate la bordul unui submersibil cu o lungime de aproximativ 6,5 metri au murit în ceea ce pare să fi fost o „implozie catastrofală”, a declarat joi un oficial al Pazei de Coastă a SUA.

A fost astfel pus capăt căutării internaționale masive a navei care s-a pierdut în timpul unei călătorii către epava Titanicului.

Un robot de mare adâncime desfășurat de pe o navă canadiană a descoperit epava la aproximativ 488 de metri de prova Titanicului, la o adâncime de aproximativ 4.000 de metri, a declarat contraamiralul John Mauger.

„Câmpul de resturi de aici este în concordanță cu o implozie catastrofală”, a declarat Mauger, într-o conferință de presă la Boston, SUA.

Shahzada Dawood, Suleman Dawood, Paul-Henry Nargeolet, Stockton Rush și Hamish Harding - pasagerii micului submersibil care a dispărut în Oceanul Atlantic.
Shahzada Dawood, Suleman Dawood, Paul-Henry Nargeolet, Stockton Rush și Hamish Harding - pasagerii micului submersibil care a dispărut în Oceanul Atlantic.

Paza de coastă americană a condus o căutare internațională non-stop a submersibilului Titan, dispărut pe 18 iunie, în timp ce se îndrepta spre epava pachebotului care s-a scufundat în urmă cu mai bine de un secol.

La bordul Titan se aflau exploratorul britanic Hamish Harding, oceanograful francez și expertul în Titanic Paul-Henri Nargeolet, magnatul pakistanezo-britanic Shahzada Dawood și fiul său, Suleman, precum și pilotul Stockton Rush, directorul general al OceanGate Expeditions, proprietarul Titanului.

The Wall Street Journal relatează că un sistem militar ultrasecret de detectare acustică - conceput pentru a depista submarinele inamice - ar fi detectat implozia submersibilului Titan la câteva ore după ce acesta și-a început călătoria.

AFP transmite că, odată cu demararea căutărilor contracronometru, au început să apară informaţii despre posibile neglijenţe tehnice ale dispozitivului de turism subacvatic.

Potrivit unei plângeri din anul 2018, un fost director al companiei, David Lochridge, a fost concediat pentru că ar fi ridicat îndoieli serioase cu privire la siguranţa submersibilului.

Acesta a afirmat la acea vreme că hubloul din partea din faţă era proiectat să reziste la o presiune de 1.300 de metri adâncime şi nu la cea de la 4.000 de metri.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG