Linkuri accesibilitate

Atacuri aeriene și de artilerie în capitala Sudanului. Încă 11 cetățeni români au fost evacuați


La periferia capitalei Sudanului, oamenii părăsesc zona în camioane. Imagine din 28 aprilie 2023
La periferia capitalei Sudanului, oamenii părăsesc zona în camioane. Imagine din 28 aprilie 2023

În capitala Sudanului, Khartoum, au avut loc, sâmbătă, atacuri aeriene și de artilerie, în ciuda unui acord de încetare a focului între armată şi forţa paramilitară rivală, RSF, care se confruntă de trei săptămâni, transmite Reuters.

În timp ce fumul gros cauzat de explozii se ridica deasupra capitalei, un emisar ONU a transmis că forțele rivale ar fi sugerat deschidere spre o eventuală negociere a conflictului.

Între timp, sudanezi și cetățeni străini continuă să părăsească țara.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a anunțat că, sâmbătă, 29 aprilie, cinci cetățeni români și un membru de familie, cetățean sudanez, au părăsit teritoriul Sudanului. Aceștia vor rămâne în Republica Arabă Egipt.

Vineri, șase cetățeni români și doi membri de familie au părăsit Sudanul cu un zbor de evacuare organizat de autoritățile britanice, cu destinația Cipru.

MAE precizează că a reușit să obțină până acum, în total, evacuarea din Sudan a 39 de cetățeni români și șase membri de familie ai acestora, cetățeni străini.

Potrivit Reuters, sute de oameni au fost uciși și mii răniți din 15 aprilie, de la începerea luptelor între Forțele Armate Sudaneze (SAF) și și gruparea paramilitară Forțele de Sprijin Rapid (RSF).

ONU informează că doar în prima săptămână de conflict au plecat din capitala Sudanului peste 75.000 de locuitori.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG