Linkuri accesibilitate

Atacuri rusești asupra unui centru medical ucid nouă persoane în orașul Sumî

update

Urmările atacului rusesc asupra spitalului din Sumî. 28 septembrie 2024.
Urmările atacului rusesc asupra spitalului din Sumî. 28 septembrie 2024.

Două atacuri rusești consecutive asupra unui centru medical din orașul Sumy din nord-estul Ucrainei au ucis cel puțin nouă persoane sâmbătă dimineață, au declarat oficiali locali.

Potrivit ministrului de interne al Ucrainei, Igor Klimenko, primul atac a ucis o persoană. Rusia a atacat din nou, a spus el, în timp ce pacienții și personalul evacuau, potrivit AP.

Oficialii locali din Sumî au declarat că atacul a folosit drone Shahed. Pe lângă cele șapte persoane care au murit, alte 11 au fost grav rănite.

Procurorii ucraineni au declarat că la momentul atacurilor, 86 de pacienți și 38 de membri ai personalului se aflau în spital.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat ulterior că opt persoane au fost ucise și 11 rănite.

„Toată lumea din lume care vorbește despre acest război ar trebui să fie atentă la locul în care lovește Rusia. Se luptă cu spitale, obiecte civile și viețile oamenilor”, a spus Zelenski pe Telegram.

„Doar forța poate forța Rusia la pace. Pacea prin forță este singura cale corectă”.

Rusia a distrus sau deteriorat cel puțin 1.736 de unități medicale din Ucraina de la invazia sa din februarie 2022, potrivit unui raport Human Rights Watch din iulie.

Sumî se află la aproximativ 32 de kilometri de regiunea Kursk din Rusia, unde trupele ucrainene au fost desfășurate din 6 august în încercarea de a distrage atenția militară a Kremlinului de la linia frontului din Ucraina.

Atacurile asupra orașului Sumî și a regiunii Sumî s-au intensificat de când forțele ucrainene au lansat operațiunea în regiunea Kursk.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 69 din cele 73 de drone rusești lansate peste noapte asupra țării, precum și două dintre cele patru rachete. Autoritățile orașului Kiev au declarat că aproximativ 15 drone au fost doborâte deasupra capitalei ucrainene și a periferiei sale.

În Rusia, ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că apărarea aeriană a doborât peste noapte patru drone ucrainene deasupra regiunii Belgorod și una deasupra regiunii Kursk, ambele zone de la granița cu Ucraina.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG