Linkuri accesibilitate

Summit G7 2021 | Liderii lumii vor taxarea marilor corporații


Companiile mari cum sunt Google, Amazon și Microsoft plătesc impozite foarte mici datorită faptului că își plasează firmele în paradisuri fiscale.
Companiile mari cum sunt Google, Amazon și Microsoft plătesc impozite foarte mici datorită faptului că își plasează firmele în paradisuri fiscale.

Miniștri finanțelor din grupul G7 - Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Canada – se vor întâlni anul acesta pentru prima oară de la începutul pandemiei. Vor discuta, printre altele, despre un posibil sistem de taxare globală a corporațiilor.

Întâlnirea oficialilor G7 va avea loc la Londra în perioada 4-5 iunie iar aceștia vor discuta mai în detaliu recuperarea financiară în urma pandemiei. Scopul lor este „asigurarea pe termen lung a finanțelor publice”.

Miniștrii de finanțe din Germania, Franța, Italia și Spania au semnat împreună o scrisoare prin care cereau un acord privind formarea unui sistem fiscal internațional „potrivit pentru secolul XXI”.

Ca urmare a pandemiei, guvernele statelor din grupul G7 au investit sume enorme în susținerea economiilor lor. Statele membre G7 caută acum soluții pentru atenuarea impactului pe care îl are recesiunea asupra finanțelor publice. Grupul sprijină eforturile Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) de a stabili un nivel global de impozitare corporativă care să asigure că multinaționalele își plătesc impozitele.

Companiile mari generează venituri uriașe, dar plătesc foarte puține impozite deoarece înființează firme subsidiare în țări considerate ca fiind paradisuri fiscale.

Această taxă are ca scop impunerea unui nivel minim global de taxare, lucru care ar putea rezolva problema evaziunii fiscale și ar genera veniturile necesare pentru ca economiile țărilor afectate să își revină după pierderile suferite.

Printre cei care susțin proiectul se află ministrul britanic de finanțe, Rishi Sunak. Acesta a spus că este foarte încrezător că reuniunea miniștrilor de finanțe G7 va duce la un acord concret privind impozitarea marilor companii.

Sunt hotărât să lucrăm împreună și să ne unim pentru a aborda cele mai presante provocări economice din lume - și sunt extrem de optimist că vom oferi unele rezultate concrete în acest weekend”, a declarat Sunak joi seara.

Statele Unite sunt și ele susținătoare în privința taxei. Acestea propuseră un nivel minim de impozitare globală și în trecut – un minim de 21% în aprilie, redus mai apoi la 15% în mai. Această nouă scădere a atras sprijinul mai multor state din Europa.

O altă prioritate a statelor G7 este achiziția de vaccinuri. Acestea vor cere Fondului Monetar Internațional să-și folosească fondurile pentru cumpărarea de vaccinuri și sectorului privat să-și intensifice contribuția.

De asemenea, statele G7 au vorbit despre angajamentul pe care și-l iau cu privire la mediul înconjurător într-un comunicat dat în prealabil.

Ne angajăm să încorporăm în mod corespunzător aspectele legate de schimbările climatice și de pierderea biodiversității în procesul de elaborare al politicilor economice și financiare”, spune comunicatul.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG