Linkuri accesibilitate

Summitul pentru democrație organizat de SUA. Ungaria, singura țară din UE care nu a fost invitată


Preşedintele american Joe Biden va găzdui pe 9-10 decembrie un summit virtual pentru democraţie la care participă reprezentanții a
Preşedintele american Joe Biden va găzdui pe 9-10 decembrie un summit virtual pentru democraţie la care participă reprezentanții a

Președintele SUA, Joe Biden, găzduiește în perioada 9-10 decembrie un summit virtual la care sunt invitați reprezentanți ai unor guverne sau organizații non-guvernamentale. O absență notabilă este cea a Ungariei, care nu a fost invitată.

Summitul virtual organizat de Casa Albă își propune să reunească atât lideri ai guvernelor lumii cât și reprezentanți ai societății civile și ai mediului privat. Scopul evenimentul este de a promova principiilor democratice, însă pe lista de 110 invitați se află și unele țări cu democrații îndoielnice.

„Summitul pentru democrație” a fost una dintre angajamentele principale ale campaniei lui Joe Biden în ceea ce privește politica externă. Printre invitați se află lidera opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, dar și Juan Guaido, liderul opoziției din Venezuela, care este recunoscut ca fiind președintele interimar al țării de către Statele Unite.

Svetlana Tikhonovskaya, lidera opoziției din Belarus, este una dintre participanții summitului.
Svetlana Tikhonovskaya, lidera opoziției din Belarus, este una dintre participanții summitului.

Controversele legate de summit au apărut încă din noiembrie, odată cu publicarea listei de invitați.

Criticii afirmă că includerea unor țări precum India, Pakistan sau Filipine submină unul dintre obiectivele întâlnirii de a promova drepturile omului.

Washington Post notează că acțiunile guvernelor din țările respective, catalogate chiar de către Departamentul de Stat SUA, includ crime extrajudiciare, dispariții forțate sau detenții politice. Cele trei țări sunt însă parteneri importanți ai guvernului Statelor Unite din punct de vedere strategic în competiția cu China.

Principalii adversari ai Statelor Unite, China și Rusia, au fost în mod previzibil omiși de pe lista de invitați. Ambasadorii celor două țări au criticat dur această decizie.

Într-un articol publicat în The National Interest, cei doi diplomați au spus că decizia SUA amintește de mentalitatea Războiului Rece. Un alt atac la adresa Chinei a fost invitația Taiwanului, țară pe care China o consideră ca făcând parte din teritoriul ei.

Exclusă de pe lista de invitați este și Ungaria, unde prim-ministrul Viktor Orbán este acuzat de subminarea libertății presei și a instituțiilor democratice.

Într-o declarație pentru Washington Post, ambasada Ungariei în SUA, afirmă că excluderea de către administrația Biden ar fi bazată pe considerente legate de politica internă americană, făcând referire la relația prietenoasă dintre premierul maghiar și fostul președinte Donald Trump. Acuzația a fost negată de către un oficial de la Casa Albă.

În Ungaria, Prim Ministrul Viktor Orbán este acuzat de subminarea libertății presei și a instituțiilor democratice.
În Ungaria, Prim Ministrul Viktor Orbán este acuzat de subminarea libertății presei și a instituțiilor democratice.

Ungaria este singura țară din UE exclusă de pe lista de invitați, în contextul în care Polonia este văzută ca fiind vinovată de aceleași tendințe autoritare.

Politico notează o posibilă explicație pentru invitarea Poloniei: nevoia de susținere a țării, având în vedere criza migranților de la granița cu Belarus.

În semn de protest, guvernul de la Budapesta a încercat să blocheze participarea reprezentanților UE la summit. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va fi prezent joi la ședința plenară a liderilor.

Printre participanții la prima zi a summit-ului se numără și Klaus Iohannis. Președintele României va susține un discurs în cadrul evenimentului „Întărirea Rezilienței Democratice: Reconstruind Împreună după COVID-19” găzduit de Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken.

În cadrul unui eveniment despre lupta împotriva corupției va participa și jurnalistul de investigație român Paul Radu, fondatorul Rise Project.

Articol realizat de Anna Barabaș, stagiar al Europei Libere.
XS
SM
MD
LG