Linkuri accesibilitate

Sunt prosumator din mai 2023. Am salvat 101 copaci. Mi-am amortizat investiția?


Din ce în ce mai mulți români aleg să își monteze panouri fotovoltaice pentru a deveni independenți din punct de vedere energetic.
Din ce în ce mai mulți români aleg să își monteze panouri fotovoltaice pentru a deveni independenți din punct de vedere energetic.

Vă povesteam pe la mijlocul anului cum m-am decis să devin prosumator. Am instalat pe casa mamei mele un sistem fotovoltaic de 8KW. Au trecut deja aproape opt luni și pot să trag primele concluzii. Mai ales că au început să vină și primele facturi pentru consum mare.

Ca să reiau povestea pe scurt: am investit 10.000 de euro în sistemul fotovoltaic pentru a acoperi costurile uriașe generate de o centrală electrică, în timpul iernii.

Cea mai recentă factură primită de la furnizorul de energie electrică am primit-o la începutul lunii decembrie.

Din bilanțul verde pe care îl primesc lună de lună, reiese că am produs și am acumulat în cont 4.743Kwh, care valorează 3.803 lei.

În noiembrie, am început să și consum din pușculiță - pentru că toată luna centrala electrică a mers în plin. Am consumat, în total 1.394Kwh, din care 111 direct din producția panourilor.

Pentru cei 1283 de kwh consumați din rețea, compania de electricitate mi-a făcut compensare din ce am acumulat peste vară.

Compensarea se face, însă, cu prețuri diferite.

Fiecare prosumator primește, lunar, o factură verde de bilanț - consum total, cât s-a produs, cât s-a consumat din producția proprie, cât s-a raportat.
Fiecare prosumator primește, lunar, o factură verde de bilanț - consum total, cât s-a produs, cât s-a consumat din producția proprie, cât s-a raportat.

Furnizorul a emis o factură de plată pentru toți cei 1.394 de Kwh consumați, în valoare de 1.454 de lei, cu prețul de 1,07 leu / kwh.

Din această sumă a fost scăzută valoarea celor 111 Kwh produși și consumați direct în noiembrie.

Aceștia au fost compensați cu 0,72lei/kwh, și valoarea celor 1.283 de kwh returnați din cont, compensați tot cu 0.72lei/kwh, din care se scad și taxele de transport - cei 848,75 de lei care apar pe factura verde.

1.394 kwh x 1.07lei/kwh=1.456 lei - costul total al consumului
111 kwh x* 0,7211lei/kwh=80,04lei - costul energiei produse și consumată în timp real
1.283 kwh * 0,68lei/kwh =848,75lei - costul energiei reportată din cont
Total de plată = 1.456-80,04-848,75=527,21 lei factura finală nov.2023

În final, deci, voi avea de plătit 527 de lei. În luna noiembrie, prima în care am folosit din energia acumulată în contul meu de la furnizorul de energie electrică, am făcut o economie de 927 de lei. În noiembrie 2022, am plătit o factură de 1.200 de lei.

Și mai am în cont 3.460 kwh. Teoretic, ar trebui să acopere consumul a încă trei luni de funcționare a centralei electrice. La același nivel al costurilor, economia pentru următoarele trei luni ar trebui să fie, în medie, tot de aproximativ 1.000 de lei pe lună, iar costurile de încălzire ar ajunge, pe toată iarna la 1.600 de lei.

Planul pare bun, rămâne să vedem ce se întâmplă și în practică. Vă țin la curent.

Dacă experiența mea v-a convins că merită să investiți într-un astfel de sistem fotovoltaic, statul anunță că va sprijini aceste inițiative și anul viitor.

Ce s-a întâmplat cu Casa Verde 2023?

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 a fost suspendat printr-o decizie a instanţei, în luna septembrie, după ce una dintre firmele de instalatori a contestat procedura. Întreg procesul a fost suspendat și 90.000 de beneficiari deja înscriși în program au rămas în așteptare. Finanțarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 2.000 de lei.

Abia la începutul acestei luni, pe 13 decembrie, situația a fost deblocată după ce firma a renunțat la proces, iar Înalta Curte de Justiție a luat act de renunțarea la judecată. Ministrul Mediului spunea că programul va fi reluat în câteva zile.

„Le mulţumesc magistraţilor că au înţeles să trateze cu celeritate cauza şi au adus celor 90.000 de beneficiari, chiar înainte de Crăciun, o veste bună şi foarte aşteptată. După cum ştiţi, pentru a debloca programul, am decis să nu aşteptăm soluţia instanţei, care ar fi putut menţine blocajul până la jumătatea anului viitor sau chiar mai mult. În schimb, am lansat o nouă sesiune de validare a instalatorilor, care a permis atât firmei care a deschis procesul, cât şi altor potenţiali instalatori, să se înscrie din nou în program”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, citat de digi24.ro.

Casa Verde 2024

Programul de sprijin pentru instalarea de sisteme fotovoltaice va continua și anul viitor, susține ministrul Mediului. Inițial, în contextul reducerii cheltuielilor bugetare, se discutase despre o micșorare a sprijinului acordat de stat de la 20.000 lei la 10.000 lei. S-a revenit asupra deciziei, spune Mircea Fechet, pentru tvrinfo.ro.

„Eu cred ca va exista Casa Verde, indiferent cine va fi ministru, până când vom avea panouri pe toate casele românilor care aleg să finanțeze (…) Acest program, fie că se adresează persoanelor fizice, fie că se adresează persoanelor juridice, nu ar trebui să se oprească”, spune Mircea Fechet.

Nu a menționat și care va fi alocarea bugetară însă.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG