Linkuri accesibilitate

Supărare în PSD: Rovana Plumb a primit cei 800.000 de lei, ceilalți candidați amenință cu „demersuri legale”


Rovana Plumb nu va trebui să renunțe cele două apartamente din București pentru a stinge datoria de 800.000 de lei din campania de la europarlamentare. PSD i-a dat banii din subvenția publică primită de la bugetul de stat.

Rovana Plumb a confirmat pentru Europa Liberă că a primit de la PSD cei 800.000 de lei, contribuția sa la campania de la europarlamentare. Situația nu este însă valabilă și pentru restul candidaților, existând informații că partidul le cere acestora să aștepte până după alegerile prezidențiale.

Potrivit unor surse din conducerea PSD, s-a considerat că Rovana Plumb reprezintă un caz special după ce aceasta a pierdut fotoliul de comisar din cauza faptului că nu a putut să explice de unde va returna cei 800.000 de lei pe care îi împrumutase în campanie, dar și din cauza faptului că asupra ei au început verificări din partea Agenției Naționale de Integritate.

Rovana Plumb a precizat pentru Europa Liberă că joi a încasat banii de la partid, iar în aceeași zi i-a transferat pentru stingerea împrumutului din campanie. Plumb trimisese o scrisoare în Parlamentul European în care susținea că pentru cei 800.000 de lei va renunța la două apartamente în București pe care le va primi persoana de la care s-a împrumutat. După ce a primit banii de la partid, ea a rămas cu apartamentele.

Rămâne în continuare neclar în ce condiții a împrumutat suma considerabilă de bani. Informațiile disparate oferite de Plumb au arătat că ar fi vorba despre o anume Elena Loghin, persoană despre care liderul grupului de europarlamentari ai PSD a refuzat să dea orice detaliu. Cu un an mai devreme, Plumb arăta, tot într-o declarație de avere, că s-ar fi împrumutat de peste 60.000 de lei tot de la o persoană fizică. În acest caz era vorba despre un om de afaceri, proprietar de hoteluri în Dâmbovița, filiala aflată sub controlul familiei Plumb. Presa a descoperit că Ion Neculaescu, afaceristul în cauză, are doi fii, care au fost angajați de Rovana Plumb în cabinetele de ministru pe care le-a condus și ulterior a făcut parte din cancelaria Vioricăi Dăncilă. În cadrul audierii sale la Parlamentul European, membri ai forului și-au exprimat îngrijorarea că, în cazul în care ar deveni comisar pentru transporturi, Plumb ar putea să-l favorizeze pe Neculaescu, aprobând construire de infrastructură în preajma hotelului acestuia.

În partid, s-a discutat inclusiv varianta ca Rovana Plumb să fie nominalizată din nou pentru funcția de comisar european după ce și-a rezolvat problemele cu banii de la europarlamentare. Situația politică nu este una care să îi dea speranțe Rovanei Plumb, după ce președintele Klaus Iohannis a spus ferm că nu va susține un comisar european propus de actualul Guvern demis.

Nervi în PSD

Candidații PSD care au contribuit la europarlamentare susțin că nu ar trebui să existe o discriminare în interiorul partidului la rambursarea banilor. Ei nu înțeleg de ce Rovana Plumb a primit în cont cei 800.000 de lei, dar lor nu se aplică același tratament.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că mai mulți europarlamentari au fost informați că partidul nu are bani acum pentru a le plăti și lor sumele cu care au contribuit la alegeri, deoarece este nevoie de bani în campanie. Potrivit surselor citate, acestora li s-a promis că vor primi banii după prezidențiale. Suma cu care au contribuit candidații la alegerile din luna mai a fost de 3,4 milioane de lei.

Natalia Intotero nu a prins un post de europarlamentar, dar a contribuit la campanie cu 200.000 de lei. Susține că banii provin din economiile personale și că dorește ca partidul să facă plata către ea în următoarele zile.

„Până în momentul de față nu am primit banii, așteptăm să îi primim. Am aflat și eu în urmă cu câteva minute că Rovana Plumb a primit banii, sper ca în cel mai scurt timp să primim și noi. Noi am depus banii conform legii și, conform legii, aștept să mi restituie în același timp fără a exista discriminare. Domnia sa (n.r. – Rovana Plumb) a fost prima pe listă. Dacă banii au fost livrați către doamna Plumb sper ca în cel mai scurt timp, în câteva zile, să îi primim și noi. Dacă nu, vom face demersurile legale care se impun împotriva celor care nu returnează banii”, a spus Natalia Intotero pentru Europa Liberă.

Situația este similară și pentru ceilalți candidați ai PSD care au contribuit la alegeri. Toți vor ca partidul să le plătească cât mai repede sumele datorate. Spre exemplu, surse din partid susțin că există candidați care s-au împrumutat la bănci pentru a aduce bani pentru campanie, iar acum a venit data plății. Un caz cunoscut în partid este al Crinei Chilat, poziția a 16-a pe lista de la europarlamentare, care a contribuit cu 675.000 de lei, iar o parte din sumă provine dintr-un împrumut bancar.

AEP a dat soluția pentru PSD

Autoritatea Electorală Permanentă a respins în două rânduri, prin deciziile din luna august și din luna septembrie, să ramburseze sumele cerute de PSD de la europarlamentare. AEP a considerat că partidul nu a putut demonstra ce calitate legală avea Mircea Drăghici în partid în momentul în care a cerut documentele pentru rambursarea cheltuielilor de la alegeri. Drăghici este trimis în judecată de DNA pentru delapidare și folosirea subvenției partidului în alte scopuri, iar de la începutul lunii iunie a fost schimbat și din funcția de trezorier.

Într-o declarație dată în exclusivitate pentru Europa Liberă în această săptămână, președintele AEP a precizat că PSD poate plăti contribuțiile candidaților din campanie, dacă le-au înregistrat în contabilitate ca fiind datorii. Trezorierul social-democraților ceruse în două scrisori către AEP să i se confirme dacă poate face aceste plăți către candidați din contul partidului.

Subvenția lunară a PSD este de aproape 12 milioane de lei, iar suma anuală se apropie în acest an de 144 milioane de lei. Anul trecut, subvenția PSD a fost de aproape 100 de milioane de lei.

Lista PSD-iștilor care nu și-au recuperat banii

Chilat Crina – 676.000 lei

Manda Claudiu – 436.195 lei

Intotero Natalia – 200.000 lei

Doina Pană – 100.000 lei

Marius Margarit – 130.000 lei

Dan Nica – 165.000 lei

Emilian Pavel – 127.000 lei

Gabriela Zoană – 105.000 lei

Dragoș Benea – 100.000 lei

Dragoș Pui – 100.000 lei

Victor Negrescu – 60.000 lei

Alexandru Popa – 71.470 lei

Tudor Ciuhodaru – 50.000 lei

Maria Grapini – 1904 lei

Cristea Andi Lucian – 16.000 lei

Mariana Balanica Dragomir – 72.000 lei

Ion Macaveiu – 71.030 lei

Răzvan Popa – 40.000 lei

Alin Pavelescu – 81.000 lei

Roxana Paturca – 30.150 lei

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG