Linkuri accesibilitate

Surse | Compromisul desființării Secției Speciale: aviz CSM pentru judecarea magistraților


Ministrul Justiției, Stelian Ion, a participat la discuția despre desființarea Secției Speciale din Parlament pentru a convinge UDMR să voteze proiectul desființării SIIJ.
Ministrul Justiției, Stelian Ion, a participat la discuția despre desființarea Secției Speciale din Parlament pentru a convinge UDMR să voteze proiectul desființării SIIJ.

Surse din Coaliția de guvernare au declarat pentru Europa Liberă că soluția de compromis agreată pentru ca UDMR să voteze proiectul pentru desființarea Secției Speciale a fost existența unui aviz obligatoriu de la CSM pentru trimiterea în judecată a unui procuror sau judecător.

Două runde de discuții au fost marți în jurul desființării Secției Speciale. Prima a avut loc în biroul lui Ludovic Orban, iar la ea au participat liderii Coaliției de guvernare. A doua ședință, la care a participat ministrul Justiției, Stelian Ion, a adunat la masă mai mulți reprezentanți PNL, USR-PLUS și UDMR, membri ai comisiilor juridice din Parlament.

Problema în Coaliție a apărut din cauza poziției UDMR față de proiectul trimis în Parlament de ministrul Justiției privind desființarea Secției Speciale. Uniunea a cerut garanții suplimentare că nu vor exista abuzuri asupra magistraților. În lipsa acestora, UDMR nu a fost de acord să voteze desființarea Secției Speciale. De asemenea, aceștia au dorit ca, după desființarea SIIJ, toate dosarele să ajungă la Parchetul General.

Votul UDMR este decisiv în Parlament pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

La capătul celor două runde de discuții s-a ajuns la câteva soluții agreate de experții juriști.

În primul rând, desființarea Secției Speciale va primi un vot în Camera Deputaților până la împlinirea termenului de adoptare tacită a proiectului, care era la începutul lunii aprilie. Exista pericolul ca fără acordul UDMR, proiectul trimis de Ministerul Justiției să nu primească un vot în Camera Deputaților, ceea ce ar fi putut ridica probleme la Senat.

A doua propunere agreată este ca după desființarea SIIJ dosarele să fie repartizate respectându-se competențele materiale ale Parchetelor, astfel dosarele de corupție vor ajunge la DNA.

Pentru ca toate aceste puncte să fie validate și de UDMR s-a apelat la o soluție de compromis.

În momentul când e finalizat rechizitoriul, înainte ca acesta să fie trimis în instanță, trebuie să aibă avizul conform al CSM. Fără existența acestui aviz, dosarul nu poate ajunge în instanță. Pe scurt, CSM poate bloca trimitere în instanță a unui dosar. Aceasta este formula care a primit cea mai mare susținere din partea partidelor din Coaliție”, susțin surse participante la discuții.

Reprezentanții UDMR sunt de acord cu această soluție, iar ea trebuie materializată prin depunerea unui amendament comun al tuturor grupurilor parlamentare din Coaliție la proiectul de lege venit de la Guvern privind desființarea Secției Speciale.

„Într-o ordine a soluțiilor legislative discutate, aceasta este prima, cea din capul listei”, au spus sursele citate.

Comisia Juridică din Camera Deputaților urmează să se întâlnească joi pentru a discuta desființarea Secției Speciale. Cu această ocazie, vor fi invitați la dezbateri și reprezentanții CSM pentru a-și spune punctul de vedere.

„CSM va avea criterii obiective pentru a respinge ca un dosar să ajungă în instanță, vorbim de CSM. Dosarul unui procuror va fi analizat de secția pentru procurori, iar cel al unui judecător de Secția pentru judecători”, au spus surse parlamentare pentru Europa Liberă.

Potrivit surselor citate, soluția găsită respectă recomandările din Mecanismul de Cooperare și Verificare, opinia Comisiei de la Veneția, deciziile Curții Constituționale și angajamentul politic din programul de guvernare privind desființarea SIIJ.

Ministrul Justiției nu a putut să fie contactat pentru a-și prezenta punctul de vedere.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG