Comitetul Executiv al PSD a decis să aprobe candidaturile lui Marcel Ciolacu și Eugen Teodorovici pentru Congresul din 22 august. Senatorul PSD a declarat pentru Europa Liberă că ia în calcul să nu candideze pentru funcția de președinte, deoarece votul se va da pe baza unui Statut modificat chiar în ziua Congresului. Președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a spus pentru Europa Liberă că nu va candida pentru funcția de președinte al Consiliului Național din același motiv. În această poziție, urmează să fie confirmat oficial Vasile Dîncu, susținut de tabăra lui Marcel Ciolacu.
După nouă luni de la preluarea puterii interimare în PSD, Marcel Ciolacu urmează să fie ales oficial în această funcție la Congresul din 22 august. Din echipa sa fac parte nume cunoscute din partid, funcțiile de prim-vicepreședinte urmând să fie ocupate de Sorin Grindeanu și Gabriela Firea.
Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, urmează să își depună demisia din această funcție, dar în intervalul de 60 de zile permis de lege și nu imediat. Președintele ANCOM nu are dreptul să facă politică, dar Sorin Grindeanu s-a reînscris de curând în PSD pentru a putea participa la Congresul din 22 august.
Deputatul Florin Iordache a depus o inițiativă legislativă privind modul de alegere a conducerii ANCOM, care i-ar permite lui Sorin Grindeanu să rămână în fruntea instituției, chiar dacă face politică. Cu toate acestea, inițiativa ar trebui să devină lege în următoarele 60 de zile.
Marcel Ciolacu a cerut Comitetului Executiv să îi permită lui Eugen Teodorovici să candideze pentru funcția de președinte al PSD. Comisia de validare a candidaturilor a prezentat Comitetului Executiv un document în care se arată că dosarul de candidatură al senatorului este incomplet, nu are în spate o moțiune – listă de nume pentru funcțiile de președinte, vicepreședinte, secretar general, prim-vicepreședinte, nu are susținerea organizației din care face parte și nici un program politic prezentat.
Senatorul a depus a depus ieri Tribunalul București o sesizare prin care solicită să fie recunoscut drept singurul membru al conducerii executive a PSD care este încă în funcție. Eugen Teodorovici a făcut parte din echipa aleasă la Congresul din iulie 2019 ca președinte executiv.
După pierderea alegerilor prezidențiale, Viorica Dăncilă a demisionat din funcția de președinte PSD, gest făcut și de Mihai Fifor, care a renunțat la poziția de secretar general. Deși Eugen Teodorovici nu și-a dat demisia, Comitetul Executiv al PSD i-a desemnat pe Marcel Ciolacu președinte interimar și pe Paul Stănescu, secretar general interimar.
Eugen Teodorovici a încercat să ia parte la întreagă ședință de astăzi a Comitetului Executiv, dar i s-a transmis că nu are acest drept și a fost dat afară din sală.
Momentul a fost tensionat, susțin cei din Comitetul Executiv.
„Ciolacu și Teodorovici au început să strige unul la altul, Teodorovici spunea că are dreptul să stea la ședință, iar Ciolacu afirma că nu, că așa prevede Statutul. Paul Stănescu a intervenit și i-a spus lui Teodorovici că a avut cu el o discuție înainte de prezidențiale și că i-a promis că este om de onoare și se va retrage din funcția de președinte executiv dacă se pierd alegerile. Teodorovici i-a replicat că el nu a pierdut alegerile”, au descries momentul surse din PSD.
Președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a declarat că sesizarea făcută de Teodorovici nu are vreo șansă de reușită.
„Domnul Teodorovici ar trebui să își dea seama ce dorește, dacă nu va mai dori să candideze, ar trebui să anunțe”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu.
„Se va aplica o normă tranzitorie, recomandată PSD de fostul reprezentant al României la CEDO. Astfel, pentru Congresul din 22 august se pot aplica și prevederile Statutului votat în 2019, dar și modificările care urmează să fie aduse sâmbătă. Această normă tranzitorie este valabilă doar pentru acest Congres și le permite lui Ciolacu și Teodorovici să candideze, chiar dacă unul are moțiune, iar celălalt are candidatură individuală”, a dezvăluit pentru Europa Liberă un membru al Comitetului Executiv al PSD.
Numele lui Viorel Mocanu este unul controversat. Acesta a fost avocatul Sorinei Pintea, acuzată pentru luare de mită, dar numele său apare și într-un alt dosar penal privind apărarea României la CEDO, după un proces intentat de Liviu Dragnea.
În luna martie, Agenția Națională de Integritate l-a acuzat pe Viorel Mocanu de incompatibilitate, deoarece a fost simultan agent guvernamental la CEDO și membru în Consiliul de Administrație al TAROM.
Mocanu a fost numit în funcția de agent guvernamental la CEDO în timpul mandatului de premier al Vioricăi Dăncilă, februarie 2019, și a fost schimbat din funcția deținută după preluarea guvernării de PNL.
Un alt nume care nu va apărea pe liste la Congresul Național este cel al președintelui PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.
„Eu voi fi opoziția internă din PSD. Este o confuzie extraordinară în ceea ce privește capacitatea structurilor de conducere de a modifica Statutul. Eu cred că Statutul poate să fie modificat numai în Congres, dar nu se pot face alegeri pe baza acestui Statut abia votat. Statutul nu poate să fie studiat în cinci minute sau în 30 de secunde”, a spus Dumitru Buzatu pentru Europa Liberă.
Liderul PSD Vaslui a precizat că nu va candida la Congresul extraordinar din 22 august pentru funcția de președinte al Consiliului Național, ci intenționează să facă acest lucru la Congresul ordinar, programat pentru începutul anului viitor.
„Vreau să văd și eu, să mă lămuresc cu preferințele celor mandatați să aleagă structura Consiliului Național. Să vedem dacă preferă să aleagă un om care a activat 30 de ani, remarcându-se și prin niște rezultate bune, sau dacă preferă un om care azi vine, mâine pleacă. În partide, trebuie să existe capacitate intelectuală, integritate, dar și loialitate foarte mare. Eu discut despre o candidatură la un Congres normal, ordinar, nu discut despre o candidatură la Congresul de sâmbătă”, a adăugat Buzatu.
Echipa lui Ciolacu pentru Congresul din 22 august
Moțiunea lui Marcel Ciolacu va cuprinde următoarele nume la Congresul extraordinar online de sâmbătă, 22 august:
Marcel Ciolacu – președinte
Sorin Grindeanu – prim-vicepreședinte
Gabriela Firea – prim-vicepreședinte
Paul Stănescu – secretar general
Vicepreședinți:
Olguța Vasilescu
Radu Moldovan
Mihai Tudose
Claudiu Manda
Dragoș Benea
Gabriel Zetea
Doinea Fedorovici
Laurențiu Nistor
Vasile Gliga
Ionuț Pucheanu
Titus Corlățean
Daniel Băluță
Facebook Forum