Linkuri accesibilitate

Surse PNL: Prim-ministrul Nicolae Ciucă ar urma să demisioneze la începutul săptămânii viitoare


Nicolae Ciucă, premierul României, și partenerul său de Coaliție, viitorul prim-ministru de la PSD, Marcel Ciolacu.
Nicolae Ciucă, premierul României, și partenerul său de Coaliție, viitorul prim-ministru de la PSD, Marcel Ciolacu.

Rocada guvernamentală ar putea avea loc la începutul săptămânii viitoare, au declarat pentru Europa Liberă lideri PNL care sunt la curent cu desfășurarea negocierilor.

În sprijinul ideii vine și faptul că parlamentarilor liberali li s-a cerut să nu părăsească Bucureștiul pentru deplasări în teritoriu, săptămâna viitoare.

Anunțată pentru data de 25 mai, rocada a fost amânată din cauza grevei profesorilor.

Lideri liberali de la nivelul echipei de negociere au declarat pentru Europa Liberă că termenul preconizat este chiar prima zi a săptămânii.

„Luni ar urma să-și depună premierul Ciucă mandatul, apoi în cursul săptămânii vor fi făcute toate procedurile de învestire a noului Guvern”, a spus pentru Europa Liberă un important lider PNL, familiarizat cu demersurile făcute în privința rocadei.

Reacția reprezentanților Guvernului și a PNL

De la nivelul oficial, din Guvern sau tabăra liberală, pe subiectul rotației vine doar multă liniște, menținută și la nivelul purtătorilor de cuvânt.

„Nu am datele problemei. Vă vom anunța din timp când se va produce rocada”, a răspuns laconic și Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, la întrebarea dacă săptămâna viitoare premierul Ciucă, ce ocupă și funcția de președinte al PNL, își depune mandatul.

Chestionat cum se explică faptul că parlamentarilor li s-a cerut să nu părăsească Bucureștiul pentru deplăsări în teritoriu, Stroe a început să râdă.

„E normal ca parlamentarii să fie la program”, a completat el și a dat din nou asigurări că rocada va fi anunțată din timp.

Nivelul la care a rămas blocată rotația guvernamentală

De mai multe ori în luna mai, inclusiv cu o zi înaintea termenului final, pe data de 25 mai, prim-ministrul Nicolae Ciucă a confirmat că renunță la funcție.

„Aşa cum am menţionat de fiecare dată, vineri (26 mai, n.r.) este ziua în care, conform calendarului, îmi voi depune mandatul”, a spus Ciucă.

Cu o zi înainte ca premierul să demisioneze, Klaus Iohannis a răsturnat situația la 180 de grade, fără să consulte pe nimeni, au declarat ulterior surse din ambele partide, și a anunțat că rotația va avea loc când se încheie greva profesorilor.

Pe 26 mai, la ora 9, prim-ministrul Ciucă apărea flancat de cei doi parteneri de coaliție de guvernare: Marcel Ciolacu, președintele PSD, și Kelemen Hunor, președintele UDMR, care întăreau mesajul dat de președinte cu o zi înainte.

„Astăzi ar fi trebuit să îmi depun mandatul, în condițiile în care situația se menținea la un anumit echilibru. După discuțiile pe care le-am avut la nivelul coaliției și aseară și în această dimineață, am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din învățământ, am decis să menținem acest dialog astfel încât să găsim soluții pentru problemele îndreptățite ale cadrelor didactice. Am convenit ca, până la soluționarea acestor probleme, să nu îmi depun mandatul și să îmi asum în continuare responsabilitatea funcției de premier”, și-a motivat Ciucă gestul, aprobat de cei doi parteneri de coaliție.

De atunci, greva din Educație nu doar că nu s-a oprit, ci a continuat. La ea s-au adăugat protestele celor din Sănătate, Poliție și Fisc.

Noua configurație guvernamentală

„Toate partidele au angajat public diminuarea numărului de ministere, a secretarilor de stat, a întregului aparat guvernamental”, declara Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL pentru Europa Liberă, pe 24 mai. Conform acestuia, ar fi fost în discuție 18 portofolii.

Opinia nu ar mai fi de actualitate, conform unei declarații făcute în urmă cu două zile pentru Europa Liberă de Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.

„Dacă ne vom ține de protocol și înțeleg că, pentru stabilitate, asta este decizia, schimbările de minister sunt cele discutate (adică cele conform protocolului de guvernare, n.r.)”, susținea Romașcanu.

Ce prevede acordul de guvernare

Conform acordului de guvernare semnat pe 24 noiembrie 2021, cabinetul condus de noul premier, cel mai probabil președintele PSD, Marcel Ciolacu ar urma să aibă același număr de ministere ca în prezent, respectiv 20. Ele ar fi împărțite după următorul algoritm: 9 ministere PSD, 8 ministere PNL, 3 ministere UDMR.

Acordul prevede că, la schimbarea premierului, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern:

 • vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL;
 • ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
 • ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;
 • coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.

Social-democrații, întrebați de reporterul Europa Liberă când va avea loc rotația, au declarat că ar trebui să-i întrebăm pe liberali, pentru că social-democrații sunt pregătiți și așteaptă demisia premierului Ciucă.

Surse au declarat pentru Europa Liberă că liderului PSD, Marcel Ciolacu, i-ar conveni însă de minune incertitudinea, pentru că nu i-ar fi ușor deloc să preia cârma guvernării exact în toiul protestelor. În schimb, liderii PNL și-ar dori să grăbească procesul de predare a ștafetei, ca să scape de cartoful fierbinte.

 • 16x9 Image

  Cezar Amariei

  A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

  Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG