Linkuri accesibilitate

Primele plăți prin PNRR. 12 state UE pot semna acordurile de finanțare


Motiv de celebrare la Bruxelles: Primele 12 țări ale căror planuri naționale de redresare și reziliență au fost aprobate pot semna acum acordurile de finanțare.
Motiv de celebrare la Bruxelles: Primele 12 țări ale căror planuri naționale de redresare și reziliență au fost aprobate pot semna acum acordurile de finanțare.

Miniștrii de economie și finanțe au aprobat primele plăți din cadrul planurilor naționale de redresare și reziliență (PNRR). Primele țări care dispun de aceste fonduri sunt Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburg, Portugalia, Slovacia și Spania.

Cele 12 state ale căror PNRR au primit în iunie aprobarea din partea Comisiei Europene vor încheia acum acordurile de grant și împrumut cu executivul european.

Slovenia se află de la 1 iulie la președinția rotativă a Consiliului, adică sub coordonarea ei au loc aceste negocieri.

Deciziile luate în cadrul Consiliului ECOFIN cu privire la aproape jumătate din planurile naționale reprezintă un mare pas înainte pe calea redresării economice europene. Acestea permit semnarea de către statele membre a primelor acorduri de finanțare, precum și efectuarea plăților de prefinanțare”, a declarat Andrej Sircelj, ministrul de finanțe al Sloveniei.

România a cerut Uniunii Europene 29,2 miliarde de euro, 14,3 miliarde de euro în granturi nerambursabile și 15 miliarde în împrumuturi. Banii vor ajuta statele membre UE să-și revină după pandemie. Domeniile generale sunt: economia verde, digitalizare, creștere sustenabilă, coeziune socială și teritorială, sănătate și reziliență, politicile viitoarei generații. Planul include măsuri de transport sustenabil, educație, sănătate, digitalizarea administrației publice.

La nivel european, statele membre vor primi 672,5 miliarde de euro pentru reforme de redresare economică și investiții. Odată ce statele membre depun PNRR-urile la Comisie, aceasta le evaluează în termen de două luni. Apoi, Consiliul examinează și el propunerea, iar când aceasta este aprobată statele membre pot începe să semneze acordurile de finanțare.

XS
SM
MD
LG