Linkuri accesibilitate

Surse. Premierul Cîțu refuză un protocol care să îi interzică remanierea fără acordul USR PLUS


Premierul Cîțu amenință că și alți miniștri care îl vor ataca urmează să fie remaniați. Discuție în Parlament între vicepremierul Dan Barna și premierul Cîțu, imagine generică 2021
Premierul Cîțu amenință că și alți miniștri care îl vor ataca urmează să fie remaniați. Discuție în Parlament între vicepremierul Dan Barna și premierul Cîțu, imagine generică 2021

Liberalii mențin un ton de forță în negocierile cu USR PLUS după remanierea ministrului Vlad Voiculescu, iar premierul Cîțu a amenințat cu alte demiteri ale miniștrilor care îl atacă. Conducerea USR PLUS cere insistent garanții pentru rămânerea la guvernare cu câteva ore înaintea ședinței Coaliției.

În ședința Biroului Executiv Național, liberalii au folosit termeni duri la adresa partenerilor de Coaliție. Surse din conducerea PNL au declarat pentru Europa Liberă că Ludovic Orban a vorbit de „imaginea zdrențe a Guvernului” din cauza slabei performanțe a lui Vlad Voiculescu la Sănătate, iar premierul Cîțu le-a transmis colegilor că nu va ezita să remanieze și alți miniștri, conform prevederilor constituționale. Cel vizat era ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, care l-a atacat pe premier după remanierea lui Vlad Voiculescu. Președintele PNL a catalogat USR PLUS drept un „partiduleț", ceea ce a generat multă nervozitate la nivelul conducerii USR PLUS.

La finalul ședinței, președintele PNL și premierul au ieșit împreună la declarații pentru a arăta solidaritatea de care se bucură Florin Cîțu. De obicei, cei doi nu participă împreună la conferințele de presă după ședințele PNL.

„În momentul în care un ministru își atacă un coleg de guvernare sau premierul înseamnă că nu mai vrea să facă parte din guvernul respectiv. E total nefiresc să își permită unul sau altul să dea declarații împotriva premierului. În momentul în care un ministru îl atacă pe premier, trebuie să plece acasă”, a precizat Ludovic Orban.

Premierul a încercat să pară mai împăciuitor și a subliniat că toți miniștrii vor fi evaluați doar pe baza acțiunilor din Guvern, nu pe baza declarațiilor publice.

Surse din conducerea PNL au dezvăluit pentru Europa Liberă că premierul Cîțu le-a transmis că USR PLUS a cerut să fie ”mușamalizat” dosarul de la ministerul Sănătății, condus Vlad Voiculescu, cel care a fost trimis la Parchet de Corpul de Control al premierului.

„Știți că USR PLUS a cerut mușamalizarea dosarului de la Ministerul Sănătății? Nu era obligatoriu ca acest raport să fie finalizat de Corpul de Control a premierului înainte să fie trimis la Parchet, începuse deja o anchetă DIICOT”, a spus Cîțu potrivit unor surse politice. USR PLUS a reclamat faptul că premierul a trecut gratuit o linie roșie prin această acțiune și că raportul nu era finalizat.

Potrivit informațiilor obținute de Europa Liberă, vicepremierul Dan Barna i-ar fi solicitat lui Florin Cîțu să nu-l demită pe Vlad Voiculescu, ci să-i mai ofere un răgaz de 30 de zile. În această perioadă, USR PLUS l-ar fi convins pe Voiculescu să plece de la minister. Soluția lui Barna nu a fost acceptată de Cîțu care luase deja decizia remanierii.

În conferința de presă, premierul Cîțu a refuzat să dea un răspuns ferm dacă, în calitate de ministru interimar al Sănătății, va trimite Corpul de Control al ministerului pentru a verifica existența „centrelor închise de vaccinare”, dedicate doar anumitor categorii de persoane.

În privința viitorului ministru al Sănătății, premierul le-a transmis colegilor de partid că îl acceptă pe deputatul Adrian Wiener ca ministru al Sănătății, dacă va fi propus de USR-PLUS. În schimb, Florin Cîțu a spus că va exista o analiză în privința numelui propus dacă acesta nu este Wiener.

USR PLUS vrea un to-do-list pentru premier și să vadă evaluarea lui Voiculescu

Ședința Coaliției este programată pentru ora 17.00, iar cei din USR PLUS nu se așteaptă ca la finalul ei să existe o decizia finală în scandalul din Guvern. Mai mult, liderii PLUS insistă pentru o acțiune în forță împotriva premierului, în timp ce reprezentanții USR vor rămânerea la guvernare și o nouă propunere pentru ministerul Sănătății.

Tudorel Toader, când a cerut schimbarea lui Kovesi, a prezentat măcar formal o ‘ievaluare’. Cîțu nu a prezentat nimic, nu a explicat nimănui de ce l-a schimbat pe Voiculescu. A folosit drept pretext Ordinul privind carantinarea, dar acolo problema se putea rezolva”, au declarat pentru Europa Liberă surse din conducerea USR PLUS.

Deciziile radicale ale lui Florin Cîțu reprezintă temerea centrală a celor din USR PLUS.

„Dacă nu există criterii pentru schimbarea unui ministru, ci doar voința premierului, nici măcar a Coaliției, el poate remania pe cine dorește. Acest lucru trebuie să înceteze pentru buna funcționare a Coaliției. Vom cere acest lucru la discuțiile din această seară”, au explicat sursele citate din USR PLUS.

Surse din conducerea PNL au precizat pentru Europa Liberă că premierul Cîțu va refuza să semneze un protocol care să îi interzică dreptul de a remania miniștrii fără acordul Coaliției.

Depășirea crizei este văzută și de liderii USR PLUS prin numirea unui nou ministru la Sănătate, dar și promisiunea că vor accelera reformele promise.

Potrivit unor surse din PLUS, Dacian Cioloș și-a exprimat nemulțumirea că Dan Barna s-a întâlnit singur cu președintele Iohannis, fără să aștepte să vină de la Bruxelles.

Întâlnirea Coaliției de guvernare în care se vor discuta problemele apărute după remanierea lui Vlad Voiculescu va începe la ora 17.00.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG