Linkuri accesibilitate

Război oficial în Guvern. Surse USR-PLUS: „Cîțu a trecut gratuit o linie roșie, a pierdut un aliat”


USR-PLUS îl susține total pe Vlad Voiculescu, după ce Corpul de Control al premierului Cîțu a trimis la Parchet dosarul privind accesarea bazelor de date privind vaccinarea.
USR-PLUS îl susține total pe Vlad Voiculescu, după ce Corpul de Control al premierului Cîțu a trimis la Parchet dosarul privind accesarea bazelor de date privind vaccinarea.

Surse din conducerea USR-PLUS au declarat pentru Europa Liberă că premierul Florin Cîțu a trecut „gratuit vineri o linie roșie” și că începe să piardă încrederea din cauza modului în care a acționat în cazul lui Vlad Voiculescu.

Corpul de control al premierului a sesizat „in rem” Parchetul General în legătură cu accesarea Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV) cu parola Ministerului Sănătății. Este momentul care oficializează războiul din Guvern între PNL și USR-PLUS, susțin surse politice.

USR-PLUS a convocat o ședință de urgență vineri seară pentru a reacționa în conflictul cu premierul Cîțu. Mesajele venite dinspre USR-PLUS sunt că premierul a depășit „gratuit linia roșie” și a ales să „escaladeze conflictul” cu riscul de a-și „sabota guvernul” prin acest „atac dur”. Vlad Voiculescu a primit „susținere totală" din partea USR-PLUS.

De ce a sesizat Corpul de Control Parchetul în cazul Vlad Voiculescu? Raportul nu este finalizat. De ce s-a trimis la Parchet dacă raportul nu este finalizat, s-au întrebat mai mulți lideri din USR-PLUS.

Potrivit surselor citate, premierul Cîțu le-a transmis celor din USR-PLUS că „nu are vreo legătură și că aceasta este procedura”.

Cu toate acestea, opinia conducerii USR-PLUS este că premierul a greșit flagrant în relația de guvernare.

„Cîțu a ajuns premier pentru că noi am blocat majoritatea pentru un guvern Orban. Am crezut că ne va fi partener, dar nu a livrat reformele promise. Un premier care face plângeri penale miniștrilor, nu e lider de echipă. Acum ne întrebăm dacă a meritat să îl susținem pe Cîțu. Suntem dezamăgiți”, a spus un lider din USR-PLUS.

Conducerea USR-PLUS consideră că gestul Corpului de Control de a trimite la Parchet o plângere „in rem” reprezintă o „forțare de care premierul nu este străin”.

Supărarea celor din USR-PLUS vine pe fondul mai multor critici care au ieșit în spațiul public din ședințele PNL.

În replică la acțiunea Corpului de Control, conducerea USR-PLUS i-a cerut premierului să publice imediat „raportul care a stat la baza plângerii penale anunțate astăzi”.

De asemenea, premierul ar trebui să desecretizeze minuta ședinței de guvern în care a fost adoptată hotărârea privind înființarea centrelor speciale de vaccinare, spune USR-PLUS.

„Raportul nu există, nu e finalizat. Să îl vedem pe Cîțu cum va explica. Să arate raportul. Vrem să vedem ce a trimis. Să ne explice Cîțu “, spun surse din conducerea USR-PLUS.

Mai mult, USR-PLUS solicită Ministerului Sănătății, condus de Vlad Voiculescu, „să verifice eventualele nereguli în procesul de vaccinare”, pentru „orice posibile încălcări ale cadrului legal privind vaccinarea urmâns să fie sesizate organele competente”.

Birourile Naționale USR-PLUS susțin demararea unei anchete de către Corpul de Control al ministrului Sănătății privind existența centrelor închise de vaccinare, procedurile, accesul la ele și modul în care au respectat cadrul legal.

„Când s-a adoptat Hotărârea de Guvern, miniștrii USR-PLUS s-au opus la existența centrelor paralele. Am cerut să fie deschise pentru toată populația sau să nu existe. PNL a insistat ca ele să existe. Ministerul Sănătății a publicat lista centrelor și de acolo s-a văzut că existau mai multe centre care nu erau publice”, au subliniat surse din conducerea USR-PLUS.

Potrivit acestora, discuția despre „specialii din Armată” a fost mutată în planul imaginii spre consilierul onorific al premierului Voiculescu.

Datele secrete nu sunt la îndemâna oricui. Am fost prea drăguți cu cei de la PNL, dar gata. Nu mai putem să tăcem. Nu putem să stăm într-un colț să ne atace. Nu e fair ce face Cîțu, vrea luptă, îi dăm luptă”, a comentat un alt lider din USR-PLUS situația din Guvern.

Sursele citate afirmă că s-au făcut liste la ministerul Apărării și mai multe rude ale angajaților au fost vaccinate.

„Haideți să vedem cine s-a vaccinat! Vrea PNL să arate cine s-a vaccinat, haideți să o facem. Aflăm adevărul” - lider USR-PLUS

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG