În urma temerilor exprimate pe rețelele sociale privind procedura de înhumare a persoanelor care au fost confirmate pozitiv ca infectate cu coronavirus în spitalul de urgență Suceava, am încercat să aflăm cum s-a procedat până în acest moment. Surse medicale au declarat pentru Europa Liberă că în cel puțin trei cazuri, înhumarea persoanelor decedate în ultima săptămână în spitalul din Suceava a fost una de urgență, fără zile de priveghi la capelă sau la domiciliul decedatului.
Practic, înmormântarea s-a făcut de la spital direct la cimitir, în condițiile în care în doar 24 de ore și fără alai sunt petrecuți pe ultimul drum cei pe care Covid-19 i-a ucis. Doar opt persoane pot participa la ceremonia funebră.
„Familia a fost anunțată de deces. Au venit aparținătorii cu costum pentru a îmbrăca persoana decedată, nu a fost lăsați să facă acest lucru. Apoi a urmat identificarea cadavrului. O mașină a spitalului a transportat corpul către cimitirul localității, într-un sicriu sigilat. Șase persoane au participat la procesiune, s-a organizat o scurtă slujbă de înmormântare în fața bisericii, sicriul fiind îngropat în aceeași zi”, ne-a declarat sursa citată.
După 22 martie, o altă înmormântare, după același tipic, a avut loc într-o localitate aflată la 70 km de municipiul Suceava. O fostă pacientă a spitalului, în vârstă de 70 de ani, a fost înhumată doar în prezența membrilor cei mai apropiați ai familiei, tot în sicriu sigilat, corpul fiind transportat de un autovehicul al spitalului din Suceava.
Caz similar
Un alt caz este al pastorului Viorel Candreanu, pastorul Bisericii Baptiste Betel din Ipotești, Suceava. El a decedat pe 26 martie și a fost îngropat în aceeași zi după-amiaza. Familia lui a aflat pe 27 că a decedat de coronavirus, nefiind raportat la nivel național ca fiind victimă a COVID-19.
Conform sursei citate, în acest moment, orice decedat care era internat în spitalul de urgențe din Suceava este supus aceleași proceduri de înhumare, indiferent dacă a fost testat sau nu și indiferent dacă a primit sau nu rezultatul testării.
Procedură secretizată
Înhumările se fac în baza acestei proceduri stricte. În plus, autoritățile au decis să nu facă publice numele și localitatea de domiciliu ale celor decedați din cauza COVID-19, fapt care a dat naștere la speculații, mai ales pe rețelele sociale.
Potrivit unui ordin al Ministerului sănătății, „personalul implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluție de formaldehidă peste cadavru, apoi îl introduce în doi saci rezistenți de vinil, astfel: după fiecare introducere a cadavrului în sac, se pulverizează produs biocid TP22, folosind un echipament de pulverizare fină. Ulterior, acesta se introduce în sicriu, urmând a se închide și sigila capacul sicriului.
Din acest moment și până la înhumare, sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia. Înhumarea/incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil, cu sicriul sigilat”.
Reguli noi la înmormântări
Și Patriarhia Română a stabilit o serie de reguli clare în cazul înhumărilor în timpul stării de urgență. Astfel, „Slujba înmormântării poate fi oficiată la biserică, în capela mortuară sau la cimitir; la această slujbă pot participa maximum 8 persoane”.
Prefectul județului, managerul spitalului de Urgența Suceava și directorul Direcției de Sănătate Publică Suceava nu au putut fi contactați pentru a explica modul de înhumare a persoanelor decedate în unitatea spitalicească din nordul țării.
Raportări incomplete
Speculațiile privind modul de înhumare a pacienților decedați în spitalul de urgență au apărut după ce 20 de decese înregistrate la nivelul unității nu au apărut nici după o săptămână în raportările oficiale privind COVID-19.
Într-o singură zi, pe 30 martie, la spitalul de urgențe Suceava au fost declarate 13 decese. „Din data de 22 martie și până în prezent au fost 20 de decese confirmate cu COVID-19 și mai există încă 10 decese la care a fost recoltat testul, dar încă nu avem rezultatele și nu le putem confirma ca decese prin COVID-19 încă. În momentul în care vom avea rezultatele le vom putea adăuga sau nu. Noi mai avem decese la care așteptăm rezultatele", a declarat Manuela Trifan, directorul DSP Suceava, pentru Digi 24.
Facebook Forum