Linkuri accesibilitate

Surse | USR PLUS l-a amenințat cu moțiunea de cenzură pe Florin Cîțu din cauza PNDL 3


Vicepremierul Barna și miniștrii USR PLUS s-au opus adoptării PNDL 3 fără avizul Ministerului Justiției. Imagine generică cu liderul USR PLUS.
Vicepremierul Barna și miniștrii USR PLUS s-au opus adoptării PNDL 3 fără avizul Ministerului Justiției. Imagine generică cu liderul USR PLUS.

Surse din Guvern au declarat că a existat o discuție strategică în USR PLUS despre retragerea de la ședința de Guvern în cazul unor tensiuni cu PNL. Premierul a încercat să forțeze adoptarea Planului de 50 de miliarde de lei pentru primari peste capul celor de la USR PLUS.

UPDATE: Premierul Florin Cîțu nu renunță la Planul de 50 de miliarde de lei, chiar dacă a fost amenințat de USR PLUS cu moțiunea de cenzură.

„Amenințările cu plecarea Coaliției vin și pleacă", a declarat Florin Cîțu, înainte de a intra la grupul PNL din Parlament.

El a insistat că au fost respectate toate procedurile legale pentru ca Guvernul să adopte PNDL 3. Premierul a refuzat în mod repetat să răspundă întrebării dacă există avizul Ministerului Justiției.

„Acest proiect va trece, dacă are toate avizele trece astăzi", a declarat Florin Cîțu.

Dacian Cioloș a declarat că va cere ca miniștrii USR PLUS să se retragă de la guvernare dacă premierul Cîțu insistă cu adoptarea PNDL 3 fără să existe un acord în Coaliție.

USR PLUS l-a amenințat pe Cîțu

Ședința de Guvern a fost suspendată, după ce miniștrii USR PLUS au luat atitudine față de intențiile premierului. Ea urmează să fie reluată după ora 19:00.

„Dacă treci asta (n.r. PNDL 3), mergem la grupul parlamentar acum și inițiem moțiune de cenzură", a fost mesajul primit de premier de la vicepremierul Dan Barna. Acesta a venit într-o pauză și nu în ședința oficială de Guvern.

Pe ordinea ședinței de Guvern nu apărea vreo informație publică despre adoptarea Planului Național de Dezvoltare Locală 3 (PNDL 3), dar premierul și ministrul Dezvoltării au încercat să-l introducă pe ordinea de zi.

Surse din USR PLUS au dezvăluit pentru Europa Liberă că Dan Barna discutase anterior cu miniștrii săi și stabiliseră să se retragă din ședința de Guvern, dacă va exista PNDL 3 pe ordinea de zi.

PNDL 3 nu avea avizul ministrului Justiției, Stelian Ion, cel care a încercat să blocheze proiectul din dorința ca în Coaliție să se negocieze desființarea Secției Speciale.

În momentul când premierul Cîțu și ministrul Dezvoltării au deschis discuția despre adoptarea Planului de 50 de miliarde de lei, cei din USR PLUS au spus că se vor retrage de la ședință și au amenințat chiar că ar putea vota o moțiune de cenzură.

Premierul Cîțu insistă pentru adoptarea Planului de 50 de miliarde de lei, deoarece îl ajută în perspectiva Congresului din 25 septembrie. De asemenea, Guvernul ar trebui să adopte și rectificarea, atât de așteptată de primarii PNL.

Ședința de guvern a fost suspendată din cauza scandalului apărut și amenințărilor venite din partea USR PLUS. Premierul susține că a acceptat condițiile USR PLUS pentru PNDL 3 și nu ar mai exista motive pentru ca acesta să fie blocat.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG